Dječak se osuo od jagoda sa splitskog pazara, dermatologinja objasnila zašto

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

U FACEBOOK grupi Mame Splitsko-dalmatinske županije jedna baka ispričala je da njezini unuci nisu imali alergijsku reakciju dok su jeli jagode kupljene u trgovini, ali kupnju jagoda na splitskom pazaru obitelj je požalila. Naime, dječak star pet godina osuo se nakon konzumacije domaćih vrgoračkih jagoda, piše Slobodna Dalmacija.

Cijeli slučaj komentirala je dermatologinja Dubravka Vuković, koja kaže da alergijske reakcije na jagode postoje i mogu se javiti čak i pri konzumaciji proizvoda koji sadrže to voće u tragovima.

"Ako inače u životu jedete jagode, a prvi put reagirate, svakako bi bilo dobro isključiti alergijsku reakciju, koja je manje vjerojatna jer obično se prvi put javi već u dječjoj dobi, ili ste reagirali na nešto čime je jagoda tretirana. To može biti pojačivač boje, pesticid ili što god prehrambena industrija, odnosno proizvođač koristi da bi duže održao svježinu i izgled jagode. Ali, nažalost te tvari su najčešće skrivene, odnosno nisu navedene na deklaraciji i kao takve nije ih moguće testirati u alergološkoj obradi. Tako da je problem kako dokazati alergiju na pesticid ako nam proizvođač ne da podatak čime je jagoda tretirana", pojasnila je dr. Vuković.

Roditeljima savjetuje da se pri pojavi alergijske reakcije jave svom liječniku ili potraže hitnu medicinsku pomoć. Općenito, liječnici uočavaju porast atopijskih bolesti kod djece.

"Danas čak 20 posto djece ima neki od oblika atopijskih bolesti. Tu spadaju i atopijski dermatitis, astma, alergijski konjunktivitis te u dojenačkoj dobi alergija na hranu. Što se tiče samih alergena, djeca su najčešće izložena nutritivnim alergenima, dakle hrani, a kako odrastaju, ti nutritivni alergeni bivaju potisnuti i na njihovo mjesto dolaze dišni alergeni iz okoline kao što su pelud, prašina, perje i slično. Nije zgorega napomenuti i kontaktne alergene kod djece, tipa na konzervanse i mirise koji se dodaju u vlažne maramice, u higijenske proizvode te dječje kremice pa time i u kreme za sunčanje. Tako da treba biti zaista jako oprezan", poručuje.

Smatra se da je porast broja alergijskih reakcija kod djece posljedica odrastanja u sve sterilnijim uvjetima, ali i uz sve više alergena kojima smo okruženi.

Pročitajte više