Dječja psihologinja: Ako radite ovih šest stvari, dobri ste roditelji

Foto: Pexels

Roditeljstvo je prekrasno, ali može biti i zahtjevno, osobito u današnje moderno doba. Roditelji su zbog raznih obaveza često pod stresom i mogu se pitati rade li dobar posao kada je u pitanju odgoj. Srećom, dječja psihologinja i edukatorica za odgoj, Jaimie Bloch, izdvojila je šest navika koje prakticiraju dobri roditelji kako bi podsjetila mame i tate da uspješno odgajaju svoju djecu.

1. Dopuštate djeci da ponekad ne uspiju.

"Na primjer, gledate ih kako se igraju i umjesto da uskočite kad vidite da rade nešto loše s gradnjom ili crtanjem, dopuštate im da naprave pogrešku i pomažete im da toleriraju svoje osjećaje te smisle kako ponovno pokušati", objašnjava Bloch u objavi na Instagramu.

2. Učite se uskladiti sa svojom djecom i znati kada je vrijeme da se odmaknete i dopustite im da zakorače naprijed.

Primjerice, umjesto da roditelji slijede djecu na igralištu, znaju se odmaknuti, ali interveniraju po potrebi.

3. Postavljate odgovarajuća očekivanja.

Postavljanje realnih ciljeva primjerenih dobi i odricanje od nerealnih očekivanja vrlo je važno, ističe psihologinja. "Trebate odustati od očekivanja da će petogodišnjak uvijek moći regulirati svoje emocije", pojasnila je.

4. Komunicirate s djecom o njihovim emocijama i potičete ih da čine isto.

Ključno je stvoriti okruženje u kojem se djeca osjećaju kao da neće upasti u nevolju zbog izražavanja svojih osjećaja ili pogreške.

5. Svojim riječima i djelima dajete djeci do znanja da je vaša ljubav bezuvjetna.

Bezuvjetna ljubav je pokazivanje ljubavi djeci riječima i djelima, čak i kada griješe ili čine stvari koje roditelji ne odobravaju ili ne vole. "Vaša ljubav ne prestaje kada učine pogrešnu stvar", dodaje Bloch.

6. Potičete i podržavate djecu u razvoju vještina suočavanja.

"Na primjer, kada vaša djeca imaju velike emocije ili kada ih vi kao roditelji imate, modelirate korištenje različitih načina za upravljanje tim osjećajima. Neki primjeri su aktivnosti izražavanja, vještine reguliranja poput disanja ili govora i samosuosjećanje", ističe psihologinja.

U roditeljstvu postoji pojam "svjetionik roditeljstvo". Ovaj pristup osmislio je američki pedijatar, Kenneth Ginsburg, navodi Bloch. Opisuje roditelje koji traže ravnotežu između 'helikopter' roditeljstva i opuštenog roditeljstva.

Metafora svjetionika koristi se za opisivanje uravnoteženog pristupa. Roditelji su svjetionici za svoju djecu - stabilno svjetlo. "Djeca, poput brodova na moru, gledaju prema roditeljima kao svjetlu koje im pomaže da se orijentiraju. 'Roditelji svjetionici' su pouzdani i osiguravaju da djeca ne nalete na stijene, ali im dopuštaju da uče ploviti životnim valovima", kaže Bloch.

Ovaj način roditeljstva podsjeća djecu da su na avanturi, ali da znaju kamo se vratiti kad postane teško.

"'Svjetionik roditeljstvo' je pažljiv, ali povjerljiv pristup odgoju koji, prema istraživanjima, rezultira jakom, suosjećajnom i otpornom djecom. To je pristup koji možemo usvojiti dok su djeca mala i prilagođavati ga kako rastu", zaključuje psihologinja.

Pročitajte više