Hrvata naživcirala scena u vlaku: “Ljudi, odgajajte svoju djecu”

Dok se prije par mjeseci vozio vlakom, jedan je Hrvat svjedočio sceni zbog koje je zaključio da mnogi roditelji danas ne odgajaju svoju djecu.

Na Redditu je napisao da je kraj njega sjeo čovjek u kasnim tridesetima s dvojicom dječaka u dobi od pet do šest godina.

"Djeca trče po vlaku, skaču, jedan udara drugoga, padaju... Otac ih konstantno upozorava, govori im da prestanu, ali očito je da nema ni mrvicu autoriteta jer ga djeca ne doživljavaju. Ljudi, jeste li zaboravili odgajati djecu?" upitao je.

Smatra da moderni odgoj i metode kojima se danas služe roditelji očito ne funkcioniraju.

"Vlak nije igraonica i roditelji bi trebali učiti djecu da poštuju druge putnike i ne rade nered. Ako ne možete odgojiti svoju djecu, bolje je da ih ni nemate", zaključio je.

Njegovo mišljenje izazvalo je raspravu. Mnogi smatraju da je problem u tome što roditelji danas idu u krajnosti pa se gubi poanta modernog odgoja.

"Veliki dio modernog odgoja bazira se na postavljanju granica i učenju kako se ponašati u određenim situacijama. U odnosu na tradicionalni odgoj, postoji razlika u pristupu, no što se tiče samih granica, vrlo su slični. Granice su drugačije, kao i njihovo postavljanje, no to ne znači da ne postoje", pojasnila je jedna osoba.

"Klinci su premali da bi znali poštovati druge putnike"

"U situaciji koju si spomenuo, klinci su premali da bi znali poštovati druge putnike. Ako govorimo o pravom poštovanju, rekao bih čak da će više učiti po modelu nego po nečemu drugome. No postoje pravila ponašanja u vlaku i granice vezane uz to", nadovezala se druga.

"Dijete se uči primjerom. Problem je i što ljudi ne uče djecu društvenim konvencijama. Ne možeš s djetetom biti isti na javnom mjestu i doma. Treba ga naučiti da nije najbitniji na svijetu te da se nekada treba prilagoditi drugima i poštovati određene društvene norme", kaže treća.

"Imam dva sina i nekad sam samo sretna ako preživimo dan"

Roditelji tvrde da je onima koji nemaju djecu i promatraju ovakve situacije lako suditi, ali da "svaka medalja ima dvije strane".

"Danas imam dva sina i nekad sam samo sretna ako preživimo dan. Odgoj je zeznuta stvar. Bez dubokog rada na sebi, roditelj samo preslikava svoje roditelje ili radi suprotno od njih, ali rezultat nije ono što zapravo želi. U tridesetima sam se našla u vlastitim nerazriješenim, neučinkovitim obrascima ponašanja, a katalizator za to su bila djeca. Tek kad sam djecu dobila, shvatila sam da puno toga kod mene treba popraviti i mijenjati. Neki to shvate pa onda mogu mijenjati stvari, a neki, nažalost, ne", napisala je majka koja uzrok problema djelomično nalazi u današnjem načinu života.

"Djeca su većinu dana u odgojnim ustanovama gdje moraju pratiti pravila igre, gdje su dio kolektiva bez podrške primarnog skrbnika. Jedna odgojiteljica je s njih petnaestak, roditelji su na poslu sve više i duže, ponekad pucaju po šavovima, a svi zajedno su tek navečer dok više ni nemaju energije za dati najbolje od sebe. Kada se sve to zbroji, mali dio dana su roditelji i djeca zajedno i u tih nekoliko sati treba utrpati kućanske poslove, kuhanje, spremanje, igru, kupanje, odlazak u krevet, a dok nemaš energije, lakše je ići linijom manjeg otpora, nažalost", poručila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.