Djevojčica (3) zadobila mjehure i opekline nakon što je dodirnula otrovnu biljku

RUBY Duffy brala je cvijeće kad je slučajno posegnula za divovskim svinjskim korovom. Zadobila je mjehure i opekline po rukama te zbog velike boli završila u bolnici. 

Njezina mama Caitlin kaže da je Ruby neprestano jecala i plakala, piše Daily Record.

"Nije znala što je dodirnula. Zapravo, nije imala nikakvu reakciju dva dana. Vani smo bili u ponedjeljak, a reakcija se pojavila u srijedu ujutro. Liječnici vjeruju da joj je bilo lošije jer se igrala na suncu", ispričala je Caitlin.

Majka se uplašila kad se djevojčica probudila u srijedu ujutro, a šake su joj bile prekrivene mjehurima. 

"Mislila sam da se na nešto opekla. Nisam znala što se događa, a ni ona. Samo je plakala i ispitivala me što joj je s rukama. Bila je uplašena, a ja sam se osjećala krivom", prepričava majka trogodišnje djevojčice. 

U bolnici u Škotskoj je dobila lijekove za ublažavanje boli, a njena mama upozorava druge roditelje da budu oprezni ako njihova djeca beru cvijeće.

U Hrvatskoj je divovski svinjski korov prvi put zabilježen 2009. godine na jednom lokalitetu u Međimurju, kod Žabnika, ali narednih godina na tom lokalitetu više nije pronađen. Sljedeći nalaz datira iz 2014. godine, kada je vrsta zabilježena u Radoboju kod Krapine na dva manja lokaliteta ukupne površine 200 m². Hrvatska agencija za okoliš i prirodu je 2014. godine u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije započela s kontrolom širenja vrste, koja je nastavljena do danas. Pri tome su najmanje jednom u sezoni uklanjaju cvatovi i plodovi, koji se odlažu u plastične vreće na nekoliko mjeseci, a zatim spaljuju kako bi se spriječilo nekontrolirano širenje biljke. U 2017. godini u svrhu kontrole širenja uklonjene su čitave biljke s korijenom, stoji na stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Pročitajte više