Doktorica otkrila treba li isprati sol s dječje kože i kako prepoznati suho utapanje

Foto: Shutterstock

ŠEFICA pedijatrije u Vinogradskoj bolnici, dr. Orjena Žaja savjetuje roditeljima koji ljetuju na Jadranu da djecu mlađu od tri godine ne izlažu suncu od 11 do 17 sati. Za njih je debeli hlad, kaže za Jutarnji list. Otkrila je i da sunčanicu možete prepoznati po pospanosti, grčevima ili trncima u tijelu, glavobolji i općoj bezvoljnosti.

Na poseban oprez poziva po pitanju suhog utapanja:

"Suho utapanje je situacija u kojoj se udahne voda, što predstavlja opasnost. Ono što odaje da je došlo do problema je suh kašalj, koji se ponekad može javiti i od 24 do 48 sati nakon kupanja. Može doći do promjene ritma disanja, koje postaje plitko i brzo, dijete postaje blijedo, a ponekad dođe i do povraćanja i pojačanog znojenja. Čim se primijeti više nabrojenih simptoma, nužan je odlazak liječniku", kaže.

Ako se pitate treba li ispirati sol nakon kupanja, dr. Žaja ima jasan stav: "Ne! Ako je riječ o djetetu koje ima zdravu kožu, nema potrebe jer morska sol ima svoje blagodati. Naravno, ako dijete ima problematičnu kožu, onda će dermatolog dati svoju preporuku."

Roditeljima savjetuje i da djecu mlađu od 10 godina nikad ne puštaju samu u trgovine u turističkim mjestima s puno ljudi gdje im je okolina nepoznata. Kako kaže, djeca u toj dobi, čak i ona najinteligentnija, nisu sposobna snaći se na pravi način. Primjerice, mogu se izgubiti jer se prestraše gomile u kojoj šeću.

>> Znate li što je suho utapanje? Liječnik objasnio kada se roditelji trebaju zabrinuti

Pročitajte više