Domaći plastelin - pametna zabava za cijelu obitelj!

Foto: 123rf

VIKEND je tu - odmor od vrtića i škole, red kiše, sunca i malo vjetra. Zato povedite svoju obitelj malo van, a ostatak vremena bacite se na zajedničku akciju kreativnog igranja! Pomoći će vam plastelin, ali što ako u kući baš nemate više nijedan friški, jer se onaj zadnje kupljeni već sasušio?!

Ma ništa lakše - napravite ga sami - zajedno, a onda na posao!

Odmah u startu da upozorimo - nema izlika jer sastojke za domaći plastelin 99 posto imate u svojoj kuhinji! Treba vam dakle glatko brašno, malo limunske kiseline, malo ulja, malo više soli, kipuća voda i prehrambene boje po želji (ili ono što je ostalo od zadnje rođendanske torte). I to je sve. Vrijeme pripreme - minimalno, obim zabave - maksimalan, jer dijete ne samo da će dobiti plastelin (puno mekši i podatniji od onog kupovnog) već će i samo pomoći u njegovom stvaranju. A nema ničeg ljepšeg nego kad se dijete osjeća veliko i potrebito!

Internet je pun različitih recepata za ovu super stvar. Mi smo izdvojili nekoliko njih - od onih koje ćete koristiti samo za modeliranje, do onih koje ćete na kraju moći i pojesti! (ajme veselja kada vam dijete napravi plastelinski kolačić, a vi ga na konačno smažete!)

Dakle krenimo redom:

1. Svilenkasti plastelin (samo za modeliranje)

jedna mjerica regeneratora za kosu

dvije mjerice kukuruznog škroba

prehrambene boje po želji sastojke dobro promješajte i umjesite plastelin

2. Prokuhani plastelin

1 šalica glatkog brašna

1 žličica limunske kiseline

1 žlica ulja pola šalice soli

1 šalica kipuće vode prehrambene boje po želji

Pomiješajte brašno, sol i limunsku kiselinu pjenjačom i polako ulijevajte vodu, ulje i boju.  Potom kuhajte oko 1 minutu, istresite smjesu u zdjelu i premijesite dok smjesa ne postane sjajna.

3. Čokoladni plastelin

1 šalica instat čoko napitka

1,5 šalice glatkog brašna 0,5 šalice soli

4 čajne žličice limunske kiseline

0,25 šalice ulja

2 šalice vode

Sve sastojke pomiješajte zajedno i mijesite dok smjesa ne postane jednolična. Plastelin je mirišljav i idealan za pripremu plastelin slastica.

Jestivi plastelin

3 marshmallowa

2 žlice maslaca od kikirikija

1 žlica šečera u prahu

Maslac od kikirikija i marshmallowe stavite zajedno u posudicu te u mikrovalnu na 10 sekundi (srednja jačina). Kada smjesa postane jednolična (malo promješajte u posudici) posipajte je šećerom u prahu i zamijestite. Smjesa je dobra kada se prestane lijepiti. Ovaj plastelin najiedalniji je izradu kolačića koje će mama, tata, a i mali kreatori konačno moći s guštom smazati.

Zabava iz koje se uči i razvija

Plastelin inače spada u jedan od najpametnijih, a često i najdražih materijala za igru. Vole ga djeca najmanje dobi, koriste ga i djeca u školi, a i roditelji (priznajte) vole malo njime zaprljati ručice. Od njega se doslovno može napraviti svašta, a najveći problem koji se uz njega veže jest to da se boje vrlo brzo pomiješaju pa se dobije nekakva smeđe-šarene smjesa koja se, uzgred rečeno, jako brzo osuši koliko ga god hermetički zatvorimo nakon igranja. Zato je ovaj domaći idealan i za jednokratno korištenje, a ako se dobro spremi (u hermetičke posudice ili vrećice, da stoje na hladnom), može izdržati i do mjesec dana.

O njegovim koristima možemo reći samo najbolje - igra plastelinom kojedijete dotiče, stišće, modelira, rola, tapša, mlati ... razvija male mišiće njihovih ruku i potiče senzorno promišljanja.

Svakako potiče i kreativnost jer ono što mašta zamisli lako se pretoči u djelo. Ako prva kuglica ne valja, lako se napravi nova, a osim plastelina za kreiranje mogu poslužiti i drugi materijali - perlice, riža, pijesak, slamčice, lego kockice ...

Ako je dijete nestašno i ima ispade hiperaktivnosti - dajte mu plastelin jer on najčešće djeluje smirujuće s obzirom da se dijete koncentrira na fini rad rukicama.

Obiteljska okupljanja i razgovori ne moraju biti više rezervirano samo stolom, ovakva igra stvarno može biti vrijeme za kreativnost, učenje, dogovore i planiranje. 

Pročitajte više