Dvije osobine ljudi koji su odrastali s narcisoidnim roditeljima, prema studiji

Foto: Pexels

Emocionalna šteta narcisoidnog odgoja može potrajati cijeli život. Odrastanje uz roditelja narcisa može dovesti do niskog samopoštovanja, disfunkcionalnih stilova privrženosti i emocionalne nestabilnosti, te može proizvesti sljedeću generaciju narcisa.

Studija iz 2023. godine istraživala je utjecaj narcisoidnog roditeljstva, usredotočujući se na poteškoće koje osobe mogu doživjeti u svojim vezama. Psiholog Mark Travers nadovezao se na tu studiju te prokomentirao dvije posljedice odrastanja s narcisoidnim roditeljima.

1. Nedostatak granica i pretjerano ugađanje ljudima

"Djeca koja imaju narcisoidne roditelje često se kasnije bore s postavljanjem granica u svojim odnosima s drugima", kaže Travers za Psychology Today.

Narcisoidni roditelji često vide svoju djecu kao proširenje sebe samih, ne priznajući njihovu autonomiju. To može dovesti djecu do uvjerenja da su odgovorna za sreću svojih roditelja, a kasnije i svojih partnera. Kao posljedica toga, mogu osjećati prisilu da za sve preuzmu krivnju.

2. Nisko samopoštovanje i ekstremna samokritičnost

Odrastanje s narcisoidnim roditeljima može duboko utjecati na djecu, dovodeći do preplavljujućih osjećaja krivnjei srama. Ti se osjećaji kasnije mogu manifestirati u njihovim romantičnim odnosima.

Primjerice, narcisoidni roditelji mogu pretjerano hvaliti postignuća svoje djece kako bi na neki način pohvalili i sebe, pokazujući malo interesa za svoju djecu na druge načine. Kao posljedica toga, djeca internaliziraju uvjerenje da se moraju stalno truditi kako bi bila primijećena ili cijenjena, što dovodi do perfekcionizma i neumorne potrage za savršenstvom.

"Ovakav odgoj može dovesti do razvoja osjećaja nedostatnosti i formiranja negativne slike o sebi, rezultirajući niskim samopoštovanjem i poteškoćama u formiranju zdravih odnosa. No, važno je osvijestiti da takav odgoj nije vaša krivnja. Terapija, učinkovite strategije suočavanja i razgovor mogu pomoći", zaključuje psiholog.

Pročitajte više