Elizabeta je svojim roditeljskim stilom kršila kraljevske protokole

Foto: Profimedia

DJECA kraljice Elizabete danas su i sami predani roditelji, a čini se da su mnogo toga mogli naučiti iz majčinog pristupa odgoju koji je često kršio protokole. Poznato je da kraljevska obitelj ima mnoga iznenađujuća pravila i tradicije, od uobičajene hrane koju je zabranjeno jesti, do kraljičine božićne tradicije otvaranja darova na Badnjak, a ne na Božić. No, kada je u pitanju roditeljstvo, kraljica je bila spremna utabati vlastiti put kao majka.

Kao što je izvijestio The Guardian još 2013., povjesničarka Amy License otkrila je da je ideja o tome da kraljica doji svoju djecu bila relativno novi fenomen u to vrijeme. Prema Amy, kraljica je bila dojena kad se rodila i odlučila je nastaviti s tom praksom s vlastitom djecom.

"U prošlosti, kraljevske žene bile su nešto više od simboličnih figura koje su rađale dijete za djetetom kako bi osigurale dinastiju", izjavila je License.

"Dojenje nudi određeni stupanj kontracepcijske zaštite. Ako su njihove žene hranili drugi, kraljice su mogle slobodno preuzeti svoje dužnosti i započeti proces začeća sljedećeg nasljednika", pojasnila je povjesničarka.

S obzirom na to da je kraljica doista dojila svoju djecu, potpuno se protivila protokolu kojeg se kraljevska obitelj pridržavala stotinama godina.

Jedan savjet kopirala je iz ženskih časopisa koje je čitala

Ali to nije jedini put kad je Elizabeta krenula svojim putem. U svojoj knjizi My Husband and I: The Inside Story Of 70 Years Of Royal Marriage, kraljevska stručnjakinja Ingrid Seward tvrdila je da je princ Philip držao kraljičinu ruku dok je rađala princa Edwarda. 

"Vojvoda od Edinburgha držao je svoju suprugu za ruku dok se rađao njihov najmlađi sin 10. ožujka 1964. Kraljica, koja je tada imala 37 godina, pozvala ga je da bude tamo. Uoči poroda intenzivno je čitala ženske časopise koji su naglašavali važnost uključivanja očeva u porod i postala je fascinirana tom idejom. Tako je Philip postao prvi kraljevski otac u modernoj povijesti koji je svjedočio dolasku jednog svog djeteta na svijet", kaže Ingrid.

Kraljičin roditeljski stil tijekom godina se nastavio razvijati i odudarati od prihvaćene kraljevske tradicije. Umrla je kao majka četvero djece, baka osmero unučadi i prabaka 12-ero praunučadi, od kojih mnoga nose njezino ime i tako joj odaju počast.

Pročitajte više