Emotivno pismo mame prvom djetetu: "Moja prvorođena, ovo želim da znaš"

Foto: Pexels

MNOGE žene u drugoj trudnoći iskuse slične strahove, a jedan od njih je da će se prvo dijete osjećati zapostavljeno i tužno. Upravo je o tome progovorila Laura Forrest Hopfauf, majka i autorica na portalu Motherly koja trenutno čeka drugu djevojčicu. Zbog toga je odlučila napisati pismo svojoj starijoj kćeri, a njezinu emotivnu poruku prenosimo u cijelosti.

''Mojoj prvorođenoj… I ja sam nervozna. Ne znam što će drugo dijete donijeti u našu obitelj, ne znam kako će to promijeniti našu dosadašnju dinamiku. Ne znam kako će biti držati vas oboje ili hoće li uopće moje krilo biti dovoljno veliko i snažno za tebe i tvoju energiju koja neprestano raste, baš poput tvoje sestre. Ne znam hoćeš li mi zamjeriti što sam našoj obitelji odlučila dodati još jednu djevojčicu - ali nadam se da nećeš.

Ovo je sretno razdoblje, ali ja i tugujem

Ovo je vrijeme veselja. Novog života. Rođenja i rasta. Ali ja i tugujem. Izlazimo iz našeg starog života u neki drugi, nepoznati, novi. Ostavljamo iza sebe dane kada smo bile samo ja i ti dok je tata na poslu. Ili dane kada smo ja, ti i tata bili sami vikendima ili praznicima. Uzimamo ono što nam je postalo tako ugodno i poznato, ono u čemu smo odrasli i ono u što smo se pretvorili, i to mijenjamo iz temelja.

Ove dvije godine s tobom bile su toliko posebne. Imati toliko divnih trenutaka proživljenih između samo nas dvije u kojima si me gledala kao da znam što se događa, a ja sam se pretvarala da znam, i kada smo obje zakoračile u potpuno novi svijet - ja kao majka, a ti kao djevojčica. Ti trenuci su mi dragocjeni, prisjećam se svega u mislima dok ti mirno spavaš pored mene.

Bilo je dana kada bih te cijelo vrijeme dojila i kada bi se ti samo nježno stiskala uz mene. Tu su i beskrajne večeri bolnih grčeva kada si plakala i plakala sve dok nismo pronašli savršeno mjesto da se ušuškamo na kauč i gledamo seriju dok ne odgledamo sve epizode koje postoje. No, tu su i novi trenuci koji uključuju i tvoju sestru. Kada stojiš pored mene i lagano se naslanjaš na moje noge umjesto da mi sjediš u krilu kao nekada. Ja ti čitam priču za laku noć, a ti dodiruješ moj trbuh i nježno me ljubiš svaki put kad spomenemo bebu. Posebno mi je lijepo gledati radost na tvome licu u tom trenutku, vidim da si sretna.

Bojim se da ćeš mi zamjerati...

Ipak, nervozna sam jer se bojim da ćeš možda biti ljuta jednom kad beba dođe, kad više ne budemo samo nas dvije. Možda ćeš mi zamjerati što te više toliko ne čuvam, ne mazim, što u mome krilu više nema mjesta samo za tebe. Nisam nervozna samo zbog tebe već i zbog sebe. Da ću se osjećati opterećeno. Da ću, sad kad sam konačno navikla biti tvoja mama i biti ona stara ja, morati dati još više od sebe i u nekom se trenutku potpuno izgubiti.

Ali prava je istina ta da ja zapravo ništa ne gubim, samo dobivam. Svaki trenutak je dar, a otkad si ti došla u moj život, ja sam se promijenila. Postala sam bolja. Postala sam žena za koju znam da može dati još više, voljeti još više, biti više. I dolazak tvoje sestre u tome će mi samo još više pomoći. Da budem bolja majka tebi, baš kao i njoj, ali i bolja supruga vašem ocu.

Vidiš, ljubav nema granica. Ona je beskonačna. I sa svakom sekundom koja prolazi, moja ljubav prema tebi postaje sve veća, i nastavit će rasti sve dok budeš ulazila u svoju novu ulogu starije sestre. Uzbuđena sam što mogu dodati još jednog člana našoj obitelji. Dati ti sestru na koju ćeš se moći osloniti do kraja života, s kojom ćeš dijeliti uspomene, koju ćeš uvijek imati pored sebe.

Ipak, nedostajat će mi naši zajednički trenuci, nedostajat će mi da budemo samo ti i ja.

I zato, ovih posljednjih nekoliko tjedana koje imamo samo za nas dvije, voljet ću te više nego ikad prije. Držat ću te u naručju dulje nego obično, plakat ću gledajući te kako se igraš i veselo trčiš po dvorištu, moja divna divlja djevojčice. I voljet ću te, baš kao što već volim tvoju sestru. Baš kao što sam uvijek činila, čak i prije nego što sam uopće postala tvoja majka.''

Pročitajte više