Evo što istraživanja kažu o sigurnosti laka za nokte za djecu

Foto: Shutterstock

JARKE i izražajne boje lakova za nokte često su djeci vrlo zanimljive, ali takvi proizvodi sadrže neke kemijske tvari koje bi mogle uzrokovati štetne reakcije na osjetljivoj dječjoj koži, kako piše stranica You Are Mom.

Zašto se lak za nokte ne preporučuje djeci?

Visok sadržaj nekih kemijskih spojeva u lakovima za nokte može uzrokovati promjene na noktu:

listanje nokta,
dehidraciju,
alergijski kontaktni dermatitis,
promjene prirodne boje zbog taloženja pigmenata u noktu,
iritativni dermatitis zbog upotrebe odstranjivača laka za nokte.

Najbolje je ne lakirati dječje nokte redovito, već eventualno povremeno. Drugim riječima, ograničite upotrebu lakova na dječjim noktima za posebne prilike.

Alergijske reakcije na lakove za nokte

Neke studije koje su nedavno objavljivane u časopisu Contact Dermatitis sugeriraju da određene alergene tvari u lakovima za nokte mogu predstavljati rizik za djecu. Dakle, što su djeca manje izložena proizvodu s alergenim potencijalom, to je bolje za njihovo zdravlje.

S druge strane, jedna studija objavljena u časopisu Pedijatrijska dermatologija opisuje konzervanse laka za nokte, zvane izotiazolinoni, kao značajne kontaktne alergene.

Korištenje trajnog laka i odstranjivača laka za nokte kod djece

Postupci s trajnim ili polutrajnim lakovima za nokte se ne bi trebali prakticirati kod djece jer sadrže otrovne komponente poput akrilata i hidrokinon metil etera (mekinol). Također, važno je uklanjati lak s noktiju proizvodima bez acetona jer je ova kemikalija vrlo agresivna za ploču nokta.

Pročitajte više