Evo zašto se neka djeca najgore ponašaju kad su njihovi roditelji u blizini

Foto: Pexels/Ba Phi

"TVOJE je dijete takav anđeo, koja je tvoja tajna?" kaže vaš prijatelj dok tapša vaše dijete po leđima. No, niste stigli ni obrisati suzu koja vam je potekla od ponosa, a vaše dijete već uništava kuću. Pa, sigurno ste se već zapitali zašto se vaše inače pristojno dijete tako ponaša kad ste u njegovoj blizini.

Ovo su neki od mogućih razloga:

Kopira vaše ponašanje

Roditelji često krive djecu za loše ponašanje, ali često zanemaruju vlastite loše navike. Sjetite se samo kako ste dragi kad su u pitanju stranci jer se ne želite upuštati u besmislene borbe. Čim se vratite kući, svoj bijes istresete na svoje najbliže. Pa, djeca kopiraju vaše ponašanje bez obzira je li ono dobro ili loše. Većina nas krivnju svaljuje na djecu jer bi u protivnom otkrili vlastite nedostatke koje moramo ispraviti i ne želimo se suočiti s istinom.

Nedostaje im roditeljska ljubav

Vaše dijete vjerojatno pokušava doprijeti do vas, ali vi ga (možda nesvjesno) ignorirate. Drugim riječima, lošim ponašanjem privlači vašu pažnju.

Osjeća se sigurno u vašem društvu

Vaše se dijete drugačije ponaša kada je s vama jer se ne mora pretvarati da je netko tko nije. Osjeća se dovoljno sigurno da skine sve svoje društvene maske i jednostavno bude svoje. Vaše dijete vam vjeruje i može vam pokazati svoje slabosti i emocije. Vi ste ona osoba koja će djecu poljubiti i zagrliti čak i ako viču.

Loše ponašanje samo je način mentalnog čišćenja od nagomilanog stresa. Djeca se moraju pristojno ponašati kad su u javnosti i kad se napokon osjećaju sigurno s roditeljima, pokazuju sve što ih muči.

Doživljava vas kao svoj spremnik emocija

Svi smo emocionalni spremnici jedni za druge. Često pomažemo drugima da se nose sa svojim negativnim osjećajima suosjećajući ili izgovarajući riječi koje druga strana želi ili treba čuti. 

Kako vaše dijete ima najsnažniju vezu upravo s vama, logično je da vas doživljavaju kao svoje "spremnike emocija".

Doživljava vas kao nedosljedne

Mnogi roditelji donose nedosljedne odluke koje često proturječe jedna drugoj. Naprimjer, ograničavate djetetovu slobodu, ali tražite da bude neovisno. Prijetite da ga nećete povesti sa sobom, ali kasnije popuštate i gazite vlastite riječi. Roditeljstvo bez granica ograničava razvoj vašeg djeteta, a da ne spominjemo da je i zbunjujuće.

Ako dopustite svom djetetu da se loše ponaša, sigurno će to iskoristiti, navodi Bright Side.

Pročitajte više