Kako možete usporiti oporavak djeteta koje ozlijedi glavu

KADA dijete u igri, za vrijeme sportskog treninga ili natjecanja doživi neku traumu glave ili, specifičnije, mozga, roditelji su instinktivno skloni izolirati dijete, ograničavajući njegovu društvenu interakciju pa čak i san, budeći dijete tijekom noći ne bi li ga iz zabrinutosti provjerili. Međutim, stručnjaci upozoravaju da time čine pogrešku, usporavajući opravak djeteta.

Da roditelji prate zastarjele savjete, potvrdila je anketa provedena od strane stručnjaka s UCLA Health provedena na uzorku od 569 roditelja. Anketom se željelo saznati kako bi roditelji reagirali ako bi simptomi konkusije kod djeteta potrajali više od tjedan dana. Neke od zanimljivijih i neočekivani spoznaja su:

77% roditelja bi budilo djecu kroz noć kako bi ih provjerili
84% roditelja bi ograničilo bilo kakvu fizičku aktivnost
62% roditelja je reklo da bi djetetu oduzelo elektroničke uređaje.

Pedijatrijski neurolog s UCLA, dr. Christopher Giza, tvrdi da te mjere ne samo da ne pomažu, nego mogu čak biti i štetne.



"U prošlosti je postojala tendencija umanjivanja značenja potresa mozga. Danas neki roditelji idu tako daleko u drugom smjeru da, usprkos najboljim namjerama, mogu nenamjerno zakomplicirati opravak djeteta", rekao je dr. Giza.

Ako se djetetu dogodi potres mozga i doktor je nakon pregleda rekao da ne postoji daljnja opasnost, stručnjaci savjetuju sljedeće:

Umjerena fizička aktivnost, jer djetetu može poboljšati raspoloženje i maknuti misli s ozljede. Posebno su korisne aerobne vježbe poput šetanja psa i lagana vožnja biciklom.

Pustite ih da spavaju. Spavanje pomaže u procesu oporavka.

Dopustite im da se socijaliziraju. Društvena aktivnost, uljučujući aktivnost na društvenim mrežama, može im olakšati povratak u društvene krugove te spriječiti nastanak depresije i anksioznosti.

Pročitajte više