Hranjenje beba kikirikijem smanjuje rizik od smrtonosnih alergija, tvrde znanstvenici

Foto: Shutterstock

Hranjenje djece mlađe od pet godina kikirikijem smanjuje njihov rizik od alergije za 71 posto, pokazalo je istraživanje.

Otprilike jedno od 50 djece alergično je na kikiriki, a stope su u porastu. Reakcije mogu biti opasne po život i mogu ih izazvati čak i namirnice koje sadrže samo male količine orašastih plodova.

Stručnjaci s King's Collegea u Londonu otkrili su da izlaganje beba i dojenčadi kikirikiju od malih nogu pomaže u njihovoj zaštiti.

"Ovo je sigurna i vrlo učinkovita intervencija koja se može započeti već u dobi od četiri mjeseca", rekao je profesor George Du Toit.

U studiji koju je objavio časopis NEJM Evidence, sudjelovalo je 640 djece podijeljenih u dvije skupine.

Djeca u jednoj skupini postupno su povećavala konzumaciju kikirikija od rođenja do pete godine, a druga skupina uopće nije jela kikiriki tijekom istog razdoblja. Utvrđeno je da je samo četiri posto onih koji su jeli orašaste plodove bilo alergično do dobi od 12 godina, u usporedbi s petnaest posto onih koji ih nisu jeli.

Profesor Du Toit izračunao je da jedenje kikirikija u djetinjstvu dovodi do 71 posto manje šanse da budete alergični na tu namirnicu u tinejdžerskoj dobi. Rekao je da bi djeca mogla početi s konzumiranjem maslaca od kikirikija kada se odviknu od mlijeka i počnu jesti čvrstu hranu. Znanstvenici misle da sigurno izlaganje imunološkog sustava malim količinama alergena može naučiti tijelo da ne izaziva reakciju.

Dr. Jeanne Marrazzo iz američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti rekla je: „Ova otkrića trebala bi ojačati povjerenje roditelja da hranjenje njihove male djece proizvodima od kikirikija može pružiti trajnu zaštitu od alergije na kikiriki. Ova jednostavna strategija mogla bi spriječiti tisuće slučajeva alergijskih reakcija godišnje."

Inače, Uprava za hranu i lijekove (FDA) identificirala je osam najčešćih alergena u hrani na koje roditelji trebaju pripaziti. To su mlijeko, jaja, riba, školjke, orašasti plodovi, kikiriki, pšenica i soja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.