Hrvatskom hara RSV, virus koji može biti fatalan za dojenčad i malu djecu

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

RESPIRATORNI sincicijski virus prenosi se kapljičnim putem i vrlo je zarazan, zbog čega su posljednjih tjedana ambulante i dječje bolnice preplavljene bolesnom djecom. Još jedna prijetnja je invazivni streptokok, zbog kojeg je u Velikoj Britaniji u tjedan dana umrlo šestero djece, a počinje i sezona gripe.

Kako javlja HRT, Zavodu za javno zdravstvo u protekla dva mjeseca prijavljene su 54 oboljele osobe od gripe, među njima je 17 djece. Epidemiologinja Dijana Mayer za Dnevnik HRT-a potvrdila je da se zadnjih nekoliko tjedana bilježi lagani porast broja djece koja su inficirana respiratornim sincicijskim virusom. 

"Prošloga tjedna imali smo 111 novopotvrđenih slučajeva. To su podaci iz bolnice Fran Mihaljević, iz Zaboka i s testiranja drive-in. Od 250 uzoraka, 111 je bilo potvrđeno te deset slučajeva gripe A, prevladava soj H1N1. Htjela bih reći da je to uobičajeno jer su zimski mjeseci kada očekujemo povećani broj respiratornih infekcija", izjavila je.

Brzo se širi u zatvorenom prostoru

Respiratorni sincicijski virus najčešći je među malom djecom koja pohađaju jaslice i vrtić jer se posebno brzo širi u zatvorenom prostoru.

"Djeca sama sebi mogu teško oprati ruke, diraju igračke, koriste zajedničke predmete. Zajedno se igraju i blizu su jedni drugima. To je jedan od načina prijenosa. Čovjek je rezervoar virusa koji se prenosi kapljično. Već i sam govor, a kamoli kihanje i kašljanje, pogoduju prijenosu virusa", pojasnila je Mayer te dodala da su u Hrvatskoj potvrđeni i slučajevi streptokoka serološke skupine A.

"To je bolest koja se širi u kolektivu. Najčešća klinička slika kod streptokoka jest streptokokna angina. Kad roditelji primijete da dijete boli grlo, da ima visoku temperaturu, dijete treba obvezno odvesti kod pedijatra. Nije nužno ići u hitan prijam u bolnicu. Primijetili smo da se roditelji ne pridržavaju preporuke da se antibiotik mora popiti u potpunosti, deset dana, a ne prekinuti nakon 3-4 dana kad djetetu bude bolje, ne voditi dijete u vrtić, nego ostati doma do izlječenja", poručila je.

Simptomi se javljaju četiri do šest dana nakon zaraze

Ljudi, uključujući bebe, simptome RSV-a obično pokazuju četiri do šest dana nakon što su bili izloženi virusu. Rani simptomi uključuju curenje iz nosa, smanjen apetit, kašalj, kihanje, groznicu i teško disanje. Ne postoji specifičan tretman liječenja tog virusa. Potrebno je lijekovima snižavati temperaturu, ako je povišena. Pobrinite se za dijete unosi dovoljno tekućine i posavjetujte se s pedijatrom.

Pročitajte više