Investitorica: Da sam barem ovu financijsku lekciju naučila kao dijete

Screenshot: Instagram

Alexa von Tobel shvatila je koliko su financijska znanja važna još u mladosti, ali i dalje žali što neke stvari o novcu nije naučila kao dijete. Ova investitorica, koja je studirala na Sveučilištu Harvard, posebno ističe jednu financijsku lekciju za koju bi voljela da ju je ranije savladala, a to je razumijevanje složenosti ulaganja.

"Umjesto da danas potrošim dva dolara, dopustite mi da ih uložim i moći ću potrošiti više za nekoliko godina. To je nešto što nisam znala", kaže von Tobel za CNBC.

Kao i većina djece, von Tobel nije imala priliku učiti o osobnim financijama u školi. Tek kada je odrasla, savladala je vještine koje su joj bile potrebne da bi bila mudra u pogledu štednje i potrošnje.

"Novac postaje stvaran kada ga sami zarađujete i trošite. Dakle, u dvadesetima počinjemo učiti o novcu, htjeli mi to ili ne", dodaje.

Von Tobel je nedavno napisala knjigu Growing Up Powerful: Money Matters, koja će biti objavljena 26. ožujka. Knjiga sadrži lekcije za djecu i tinejdžere o nizu tema o osobnim financijama, uključujući postavljanje ciljeva štednje, izradu proračuna ili čak poslovnog plana. Također uključuje cijelo poglavlje o ulaganju.

"Želim naučiti djecu da je odgađanje zadovoljstva, donošenje pametnijih izbora i kompromisa zapravo skup vještina koje su potrebne za cijeli život. Želim da djeca iz moje knjige nauče koje su dugoročne prednosti ulaganja i da nauče gledati na novac kao na moćno oruđe koje im može promijeniti život, ako njime znaju učinkovito raspolagati", zaključila je.

Pročitajte više