Istraživanje otkrilo kako zaposlenost majke utječe na sinove, a kako na kćeri

Foto: 123RF

 

IZGRADNJA majčine karijere može imati pozitivne posljedice i na ponašanje djece.

Časopis "Work, Employment and Society" objavio je istraživanje pod nazivom "Učiti od majke: Među-nacionalni dokazi koji povezuju majčinsku zaposlenost s budućim uspjehom djece" koje su provele profesorice Harvardske poslovne škole, Kathleen L. McGinn, Mayra Ruiz Castro i Elizabeth Long Lingo.

U istraživanju je sudjelovalo 100 000 žena i muškaraca iz 25 zemalja, a autorice su došle do zanimljivih zaključaka. Između ostalog, prema rezultatima njihovog istraživanja, kćeri zaposlenih majki u budućnosti će težiti bolje plaćenim poslovima, višim pozicijama i pravednijoj raspodjeli kućanskih obaveza. Uz to, zaposlenost majke će sinove potaknuti da se više brinu oko kuće i drugih članova obitelji, a takvo ponašanje će jednoga dana primijeniti i u vlastitoj obitelji. Konkretno, pokazalo se kako će sinovi koji su odrasli uz zaposlenu majku tjedno provoditi 8 sati više pomažući u kućanskim poslovima poput slaganja rublja ili pak pranja posuđa.

Ipak, istraživačice naglašavaju kako je odgoj djece individualna stvar kojemu svaki roditelj pristupa na svoj način, odnosno da ne postoji "ispravan" način odgoja ili obrazac koji svi roditelji trebaju slijediti. Također, ističu da njihova namjera nije bila kritizirati nezaposlene majke, već ohrabriti one koje osjećaju krivnju što možda sa svojom djecom ne provode onoliko vremena koliko bi željele.

No, zaposlene majke uvijek su aktualna tema rasprave. Tako je nedavno crtež koji na zanimljiv način otkriva razliku između zaposlenih majki i očeva podigao poprilično prašine, a čak se i slavna Osječanka, Kristina Kuzmić, na humorističan način dotaknula te teme

Pročitajte više