Jedan zimski odjevni predmet može naškoditi djeci, roditelji bi trebali biti oprezni

Foto: Unsplash

Za mnoge nema Božića bez blagdanskog džempera. Ali, ako imate dijete sklono alergijama, trebali biste biti oprezni, upozorila je stručnjakinja za njegu kože, Ridah Syed. Kako navodi za Daily Mail, neka djeca uopće ne bi trebala nositi pletiva, a može ih zasmetati i grljenje osoba odjevenih u sintetičke tkanine.

"Ljudi koji pate od ekcema imaju kožu koja ne zadržava puno vlage, pa je suha. Ovo stanje može uzrokovati svrbež, bol i osjetljivost kože, a okidači mogu uključivati hormone, stres, određene materijale - najčešće sintetiku i vunu. Iritaciju mogu uzrokovati čak i deterdženti i omekšivači za rublje", izjavila je.

Syed savjetuje da izbjegavate božićne džempere ako je vaše dijete sklono atopijskom dermatitisu, jednom od najčešćih oblika ekcema.

"Provjerite oznake na džemperu kako biste bili sigurni da je materijal siguran za dijete", dodala je.

Iako se atopijski dermatitis obično razvija prije djetetova prvog rođendana, može se manifestirati i kod odraslih. Obično je riječ o dugotrajnom stanju koje se može poboljšati kako starimo.

"Kad nastupi svrbež, važno ga je ublažiti jer češanje može uzrokovati krvarenje kože i povećati rizik od infekcije i ožiljaka. Preporuka je birati pamučne materijale ili komade od flisa", zaključila je.

>> Ovo su prvi znakovi da dijete ima atopijski dermatitis

Pročitajte više