Jesu li ovo razlozi zbog kojih su princ William i Kate išli na bebu br. 3?

Foto: Splash

JAVNOST, pogotovo britanska, još uvijek ne prestaje šuškati o tome zašto se kraljevski par odlučio za bebu broj 3? Je li riječ o slučajnosti ili je beba bila planirana jer se nekako, prije nego što su objavili vijest o trećoj trudnoći, nije činilo da bi tako nešto mogli planirati.

No sad kad se vijest već i službeno slegla, javnost je počela nagađati.

Sad kad je princ Philip u mirovini, princ William je odustao od pilotiranja za Air Ambulance, a obitelj se "ustabilila" u Londonu na puno radno vrijeme, kako bi William i Kate mogli odrađivati što više kraljevskih dužnosti, no najednom, puf - nova trudnoća. I svi planovi, barem što se tiče Kate, padaju u vodu. Zbog njene trudničke dijagnoze i teških mučnina.

Javnost se zato ne prestaje pitati je li trudnoća doista bila planirana, i ako jest, tko je bio više za? I tako su došli do nekoliko teorija.

Prva i možda najlogičnija kaže da je treću bebu možda poželio sam William zbog vrlo praktičnog razloga. Naime, samo on zna koliko bi mu odrastanje u kraljevskoj obitelji bilo otežano da nije imao društvo, a kasnije podršku i razumijevanje svog mlađeg brata. Nitko ne može razumjeti što prolaze prinčevi, osim njih samih pa je William možda svom sinu, princu Georgeu, poželio još veću i još bolju podršku, ako će imati više braće ili sestara. Teorija, vjerujemo, drži vodu, jer je sam William tijekom svog života nebrojeno puta naglasio koliko mu znači njegov mlađi brat.

No iako dobra, to nije jedina teorija o kojoj se priča. Prema ovoj drugoj, razlog može biti ukorijenjen u kraljevskoj praktičnosti. Kraljica ima četvero djece - Charlesa, Annu, Andrewa i Edwarda - što je značilo da je tijekom 1970-ih i 1980-ih bilo puno starijih članova obitelji koji su dijelili kraljevske dužnosti. Kako su se djeca počela ženiti, a uloge preuzimali i njihovi bračni partneri, tako je kraljevska obitelj u jednom trenutku imala puno osoba koje su dijelile dužnosti - kraljica, princ Philip, princ Charles, princeza Diana, princeza Anne, princ Andrew, Sarah, vojvotkinja od Yorka i princ Edward.

Međutim, sada kada Charlesova braća i sestre više nemaju toliko ključne uloge, princ Philip je u mirovini, dužnosti su se svele na šest osoba - kraljicu, Charlesa, Camillu Parker-Bowles, Williama, Kate i Harryja. Kad William i Kate dobiju treće dijete, odnosno kad njihova djeca odrastu i požene se, broj ljudi koji će dijeliti kraljevske dužnosti popet će se na deset. A sam princ George će imati dosta praktične podrške koja će mu koristiti tijekom života.

No sva su ta kraljevsko praktična nagađanja još uvijek fokusirana samo na princa Williama, sve dok i princ Harry ne dobije dijete.



Kao što je to obično slučaj s "rezervom za nasljednika", oni su prvih 30 godina druge najvažnije osobe za budućnost monarhije, ali ako stariji brat, pravi nasljednik, osnuje svoju obitelj i podari monarhiji svog nasljednika, tad se mlađeg brata oslobađa velikog broja dužnosti, uz smanjenje njegove uloge u kraljevskim "odlukama".

Međutim, ako obitelj princa Williama s djecom odluče smanjiti svoju ulogu, tad im se mogu pridružiti mlađi brat i članovi njegove obitelji. A tad bi broj osoba zaduženih za kraljevske dužnosti mogao biti još veći što bi značilo i nešto lakši život svim članovima kraljevske obitelji.

Pročitajte više