Kad je pravo vrijeme za učenje djece o vrijednosti novca? Evo što kažu stručnjaci

Foto: Shutterstock

VJERUJUĆI da nikad nije prerano za poticanje financijske pismenosti, Renee Benes, majka dvoje djece iz Wisconsina, već je počela o tome educirati svoju djecu, 12-godišnju Kaidu i 11-godišnjeg Maddena.

Benes je jedna od sve većeg broja roditelja koji se nadaju usavršiti dječje vještine raspolaganja novcem, dajući im debitnu karticu povezanu s njezinim bankovnim računom, a koju koriste za bilo što, od kupovine namirnica i odjeće do slatkiša i grickalica.

"Stvarno sam htjela svojoj djeci pružiti iskustvo pravilnog upravljanja novcem koji zarađuju radeći kućne poslove", rekla je 36-godišnja Benes za The New York Post. U svibnju im je oboma dala dječje debitne kartice jedne tvrtke koja nudi takvu opciju.

"Debitna kartica ih uči kako trošiti, štedjeti, davati u dobrotvorne svrhe i ulagati", rekla je smijući se pa dodala: "A najbolji dio je to što ne moram brinuti o odlasku u banku da podignem gotovinu za njihov džeparac."

Što o tome kažu stručnjaci?

Certificirana trenerica roditeljstva Laura Knight rekla je za The Post da su dječje debitne kartice stvarno dobra prilika pomoću koje djeca mogu naučiti o vrijednosti novca, a drugi su stručnjaci skeptičniji, osobito kada je riječ o djeci koja još uvijek svladavaju umijeće vezivanja vezica na cipelama.

Neki roditelji vrtićkom djetetu prepuštaju kontrolu nad vlastitim novčanim sredstvima, a dio stručnjaka smatra da je to prerano. Takvog je stava financijska savjetnica Joyce Rojas, specijalizirana za bihevioralne financije. "Petogodišnjak ili šestogodišnjak ne bi trebao imati kontrolu nad vlastitim novcem", rekla je za The Post. "Trebali bi se oslanjati na svoje roditelje, a ne imati vlastitu karticu"; objasnila je.

Međutim, dijete od 10 godina je već u sasvim prikladnoj dobi za početak učenja o upravljanju novcem i možda i za uvođenje ideje o debitnoj kartici, rekla je Rojas.

Pročitajte više