Kako će izgledati nastava kada se škole otvore? Pogledajte što rade druge zemlje

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

KAKO se usporava širenje koronavirusa, u mnogim zemljama djeca se vraćaju u učionice, ali uz preventivne mjere, poput maski za lice i provjere temperature. Kada je u pitanju Hrvatska, povratak u školske klupe se očekuje 11. svibnja, ali samo za određene učenike.

No, kakva je situacija u svijetu?

Janelle Hanchett je Amerikanka koja živi u Nizozemskoj, gdje će se djeca vratiti u škole u svibnju i lipnju. Hanchett, koja ima četvero djece u dobi od 5 do 18 godina, u razgovoru za Today je rekla da se ne boji onoga što će se dogoditi kad se njezina djeca vrate u svoje učionice.

"Apsolutno sam za to spremna", rekla je ona pojasnivši da se krivulja zaraženih u Nizozemskoj izravnava.

"Vraćaju se na pola dana i izmjenjuju fizičku nastavu i online učenje, što znači da će ići u školu od 8:30 do podne, i to tek svaki drugi dan. Danima kada budu kod kuće lekcije će pratiti na Skypeu", objasnila je ova mama.

Ann-Marie Vallone živi u Koreji, gdje djeca pohađaju školu na daljinu od kraja veljače. No, njezina djeci u dobi od šest do osam godina u škole će se vratiti 11. svibnja.

"Postoje brojni novi protokoli i postupci, poput jutarnje provjere temperature pri ulasku u školu, obaveznog nošenja maski za lice, strateškog postavljanja sredstva za dezinfekciju ruku i povećane dezinfekcije rukohvata i zajedničkih prostora", objasnila je Vallone.

"Učitelji će također provoditi pravila o socijalnom distanciranju u učionicama i za vrijeme odmora, a škola je odgodila sve izlete i aktivnosti izvan škole", dodala je.

Ipak, priznaje da je zabrinuta zbog povratka djece u školske klupe. Naime, neki od učenika koji pohađaju školu u koju idu i njezina djeca moraju putovati busom i po sat vremena. Osim toga, djeca Ann-Marie su alergičari, a njihove alergije su najizraženije tijekom proljeća, kada je sve u punom cvatu. Iako će nositi maske, peludne čestice i dalje mogu uzrokovati ozbiljan svrbež te se boji da će djeca dodirivati oči, nos i usta te tako povećati rizik od zaraze koronavirusom.

Vallone navodi da nije sigurna kako škole mogu u potpunosti zaštititi učenike od širenja koronavirusa, a svjesna je da će većina tereta o brizi za higijenu djece ustvari pasti na učitelje.

"To je iscrpljujuće i ne mogu zamisliti koliko će učiteljima biti teško da izvršavaju ta pravila dok pokušavaju obraditi lekcije", zaključila je ova mama.

Nadalje, prema BBC Newsu, škole u nekim dijelovima Kine ponovo su otvorene. Škole u Wuhanu, gradu u kojem je počelo širenje koronavirusa, planiraju se otvoriti 6. svibnja. Osim maski i socijalnog distanciranja, pojavile su se fotografije učenika koji nose posebne šešire koji ih prisiljavaju da ostanu na sigurnoj udaljenosti od drugih. Osim toga, na ulazu u školu im se provjerava tjelesna temperatura.

Također, CBC izvještava da učenici na Tajvanu ručaju u improviziranim "kabinama" te da su obvezni nositi maske za lice. Roditelji su također dužni svako jutro provjeravati temperaturu svog djeteta prije nego što ga pošalju u školu.

BBC News navodi da su se u Danskoj, koja je bila jedna od prvih zemalja u Europi koja je zatvorila škole zbog virusa, neke škole ponovno otvorile s naglaskom na pranje ruku i socijalno distanciranje, ali bez maski.

Većina njemačkih učionica ostaje zatvorena, ali Reuters izvještava da su se stariji učenici tijekom proteklog tjedna vratili u učionice kako bi položili završne ispite. Reuters također izvještava da će Finska 14. svibnja otvoriti škole, što je tek nešto malo više od dva tjedna prije početka ljetnog odmora u lipnju, a Austrija planira otvoriti škole tako što će učenike podijeliti u skupine i prakticirati razmaknute stolove.

I susjedna Slovenija od 15. svibnja dio učenika vraća u školske klupe. 

U školske klupe vratit će se učenici prva tri razreda osnovnih škola, završni razredi srednjih škola, učenici s posebnim potrebama i oni koji moraju popravljati ocjene. Međutim, s obrazovanjem "na daljinu" treba računati i na početku iduće školske godine, poručila je njihova ministrica.

Pročitajte više