Kako izgledaju nezgode u dječjim parkovima: Ozljede mozga, složeni prijelomi…

Screenshot: TikTok

AUSTRALSKI komičar Luke Donkin na TikToku je utjelovio strogog inspektora za sigurnost u dječjim parkovima. Pomoću lutaka je prikazao što se može dogoditi korištenjem tobogana, ljuljački i penjanjem po raznim konstrukcijama.

"Ozljede mozga, složeni prijelomi, opekline", nabraja moguće posljedice i simulira nezgode koje bi se mogle dogoditi svakom djetetu. 

@lukedonkin

The playground safety inspector

♬ original sound - Luke Donkin

Sve su te aktivnosti, naravno, pretjerane, ali roditeljima mogu otvoriti oči i upozoriti ih na prijetnje koje vrebaju. Video je skupio čak 164 milijuna pregleda.

Tko je odgovaran za dječja igrališta? 

"Za sva dječja igrališta izgrađena na javnim površinama jedinice lokalne samouprave odgovornost za sigurnost igrališta je na osobama odgovornima za funkcioniranje jedinice lokalne samouprave, koje trebaju imati organizirano nadziranje sigurnosti igrališta koja su u njihovom vlasništvu te uklanjati i popravljati sprave za igru kako bi spriječili potencijalne ozljede djece", piše u vodiču Ministarstva gospodarstva.

Za dječja igrališta koja se nalaze na površinama kojima upravlja odgojno-obrazovna ustanova za sigurnost i ostale potrebe djeteta brinu i odgovorne su osobe ravnatelji ustanova. 

Prigovori na zatečena stanja i nepravilnosti koje se uoče na dječjim igralištima prijavljuju se komunalnim redarima ili neposredno komunalnom poduzeću koje je zaduženo za održavanje dječjih igrališta.

Pročitajte više