Kako (nenametljivo) poboljšati komunikaciju sa svojim tinejdžerom?

Foto: Instagram

KOMUNIKACIJA s tinejdžerima može biti pravi izazov. S jedne strane, nisu više djeca i teže osamostaljenju, dok nisu ni odrasle osobe koje se mogu potpuno samostalno brinuti za sebe.

Kao roditelji ipak morate znati što im se događa u životima. Kako bolje komunicirati s djecom u toj dobi?


1. Pitajte bolja pitanja

Izbjegavajte općenita pitanja tipa "Kako je bilo u školi?" na koja ćete najvjerojatnije dobiti vrlo općeniti odgovor "Dobro". Umjesto toga, pitajte detaljnija i specifičnija pitanja koja zahtijevaju određenije odgovore. Pitajte kada imaju sljedeći test, čime im se bave prijatelji i slično.

2. Koristite njihovu tehnologiju


Ne mislimo pritom da nadzirete sve što pišu i gledaju na mobitelu, računalu ili tabletu. Ali koristite se tehnologijom koju koriste i oni. Javite im se SMS-om, e-mailom.

3. Priključite se društvenim mrežama


Priključite se Facebooku, Twitteru i drugim društvenim mrežama kojima se koriste vaša djeca, ali budite svjesni granice te pazite da ne postanete naporni s javnim porukama i izljevima ljubavi te tako izvor sramote pred prijateljima.

4. Dobro ih slušajte


Kada se otvore i ako imaju neki problem, pustite ih da pričaju bez prekidanja. Pustite ih da vam se povjeravaju i manje važnim stvarima, o prijateljevim strogim roditeljima, najnovijoj videoigrici ili filmu. Iako vam se te teme možda ne čine važnima, to su životi vaše djece pa se potrudite da o njima doznate što više od njih samih. 

Pročitajte više