Kako odgojiti ljubaznu i brižnu djecu? Evo nekoliko praktičnih savjeta

Foto: Pexels

Svi roditelji žele odgojiti djecu koja pokazuju ljubaznost i empatiju. Odgoj dobre i brižne djece put je koji zahtijeva ljubav, strpljenje i trud. Evo nekoliko praktičnih savjeta.

Neka briga postane obiteljska vrijednost

Briga za druge treba biti prioritet u kućanstvu. S djecom moramo razgovarati o važnosti uzimanja u obzir osjećaja i potreba drugih. Ključno je stvoriti okruženje u kojem se ljubaznost ne samo očekuje već i hvali.

Vježbom do savršenstva

Svoje mališane trebamo svakodnevno potaknuti da iskazuju zahvalnost i brigu. Jednostavna djela, kao što je zahvaljivanje ili pomoć prijatelju u nevolji, mogu mnogo pomoći. Ovo ih također uči odgovornosti, piše Times of India.

Djela govore više od riječi

Djeca su promatrači i uče iz ponašanja koja vide oko sebe. Zato roditelji trebaju biti primjer ljubaznosti u svojim svakodnevnim interakcijama. Bilo da se radi o pomaganju susjedu ili pokazivanju empatije prema nekome u nevolji, ovi postupci na djecu ostavljaju trajan dojam.

Poštovanje počinje kod kuće

Prema djeci trebamo se ponašati s poštovanjem ako očekujemo da ga ona pokazuju drugima. Pokazujući poštovanje unutar obitelji, pružamo vrijednu lekciju o ljubaznosti i obzirnosti.

Vjerojatnije je da će djeca ponoviti pozitivno ponašanje kada ga iskuse iz prve ruke.

Pročitajte više