Kako pomoći djetetu da prevlada strah od velike vode i zauvijek zavoli kupanje

Foto: Instagram

RODITELJI često nisu svjesni da su baš oni najčešći krivci što im dijete ne voli vodu. Zato neke stvari morate znati jer bi vaše greške mogle dugoročno utjecati na djetetov strah od vode i njihovo sustavno odbijanje da se veselo ubace u vodu i kupaju onako kako bi to svaki roditelj želio.

Mi znamo da je kupanje u moru/bazenu/jezeru nešto najbolje u čemu možemo uživati tijekom ljeta, ali djeca to tek moraju shvatiti. Uz vašu zdušnu pomoć, ali sama. 

Zato nikada nemojte svom djetetu činiti ovo:

1. NIKADA ih ne prisiljavajte da moraju ući u vodu. Pustite ih da sami odluče kada će to biti.

2. Ako dijete panično vrišti pri svakom vašem pokušaju da samo prstić namoči u vodu, pokušajte razgovorom doznati čega se točno plaši.

3. Ne špricajte ih i ne polijevajte, dijete će se tek tada odlučiti još malo odmaknuti od vode. Pogotovo ako im zapravo najviše smeta hladnija voda.

4. Djecu koja su tek prohodala ne vodite u dubinu jer ćete tek tada pojačati njihov strah od gubitka tla pod nogama. 

5. Djecu neplivače nikada ne forsirajte u vodu koja je dublja od razine njihovih prsa jer biste mogli spriječili blokiranje njihove dijafragme koja im može privremeno zaustaviti disanje.

6. Ne tjerajte ih da rone. Radije konstantno ronite u njihovoj blizini pa će vas dijete kad-tad poželjeti kopirati. 

7. Naučite ih kako ne udahnuti vodu tako što ih odmalena, još u kadi, možete naučiti da pušu u vodu. To je zlatan trik s kojim će dijete naučiti puhati, a ne udisati u neposrednoj blizini vode te će shvatiti da im voda neće ući u usta i nos. Jednostavno napunite posudicu vode pa neka pušu. 

8. Kad jednom svladaju svoje strahove, neka uživaju koliko hoće, dokle god je vaš pogled konstantno prikovan uz njih. 

Pročitajte više