Kalendar trudnoće: Prvi tjedan u kojem ustvari još uvijek niste trudni

Foto: 123RF

IAKO tada još uvijek niste trudni, idealno je vrijeme da obratite pažnju na svoje navike. Prvenstveno, pripazite na pravilnu prehranu te se pobrinite da u organizam unosite sve potrebne vitamine. Ako je riječ o planiranoj trudnoći, u dogovoru s liječnikom možete početi uzimati i prenatalne vitamine ili pak folnu kiselinu.

No, treba naglasiti kako u prvom tjednu trudnoće još uvijek niste trudni.

Naime, trudnoća u prosjeku traje 280 dana, odnosno 40 tjedana. Konkretno, riječ je o devet mjeseci i jednom tjednu, a liječnici prvi tjedan trudnoće računaju od prvog dana posljednje mjesečnice. U prvom tjednu trudnoće imate menstrualno krvarenje i na početku ste novog ciklusa te u tom trenutku još uvijek nije došlo do začeća.

Razlog ovakvom računanju je to što najčešće nije moguće sa sigurnošću reći kojeg je točno dana došlo do oplodnje, ali i to što se temelji na staroj tradiciji i konceptu da trudnoća traje 40 tjedana. No, trudnoća stvarno nastaju u vrijeme ovulacije, što je otprilike oko 14. dana ciklusa.

Ipak, valja naglasiti da ni svaki ciklus ne traje jednako dugo pa trenutak začeća može biti prije ili kasnije u odnosu na 14. dan ciklusa. Osim toga, ni svaka trudnoća nije ista pa one mogu trajati između 37 i 42 tjedna od prvog dana zadnje mjesečnice.

 

 

Pročitajte više