Katie Holmes morala je roditi u tišini zbog kontroverznog pravila Scijentološke crkve

Foto: EPA

KATIE Holmes i Tom Cruise bili su par od 2005. do 2012. Međutim, rođenje njihovog djeteta izazvalo je mnogo kontroverzi. Šuškalo se da je Cruise, koji je scijentolog, svojoj partnerici zabranio da ispušta bilo kakve zvukove tijekom porođaja.

Katie i Tom objavili su da čekaju dijete u listopadu 2005. Mediji su se odmah raspisali da je budući otac za tu priliku nabavio posebnu "dudu varalicu" koja će spriječiti Holmes da vrišti od boli. Naime, prema pravilima Scijentološke crkve, porođaj bi se trebao odvijati u potpunoj tišini kako bi se održala svetost djeteta i majke te sigurnost kuće u kojoj će živjeti. 

Utemeljitelj Scijentološke crkve L. Ron Hubbard tvrdio je da je buka opasna po život djeteta. Rekao je da "duša postaje opterećena promjenama koje su u živčanom sustavu i mozgu ostavile bolno psihičko ili fizičko iskustvo."

Također, scijentolozi smatraju da je idealan porođaj onaj bez anestezije i ikakvih lijekova za ublažavanje boli. 

Ipak, Cruise je opovrgnuo te glasine. U intervjuu koji je dao 2006., uoči rođenja kćeri Suri, rekao je da "majci nije zabranjeno ispuštati zvukove, no od ostalih u prostoriji očekuju se šutnja i poštovanje njezina prostora".

"U osnovi se radi o poštovanju majke", pojasnio je pa demantirao nabavku "dude varalice" koju bi rodilja mogla gristi i tako ublažiti bol koju osjeća. 

"Ja sam protiv toga da drugi ljudi rade buku. Želim da bude mirno i posebno. Neću reći Kate što da radi. Ako želi epiduralnu anesteziju, dobit će je", dodao je.

Holmes je rodila 18. travnja 2006. Cruise je kasnije rekao da mu je to bio najljepši trenutak u životu. Par se razišao 2012., kada se glumica oslobodila utjecaja svog supruga i preuzela kontrolu nad svojim životom i životom svog djeteta. 

Nedavno je objavljeno da Cruise "nije dio života" svoje 16-godišnje kćeri Suri. Razlog je njegova pripadnost Scijentološkoj crkvi. Naime, interno scijentološko pravilo zabranjuje članovima bratimljenje s onima koji nisu članovi. S druge strane, djeca koju je dobio s Nicole Kidman su odani scijentolozi, pa je zadržao skrbništvo nad oboje djece kada je njihov razvod okončan 2001.

Pročitajte više