Kći je zaboravila tenisice za tjelesni, tata joj ih nije donio u školu. Evo zašto

Screenshot: TikTok

Dok helikopter-roditelji uvijek nadziru svoju djecu i spašavaju svaku situaciju, dr. Richard Wadsworth odlučio se za potpuno drugačiju metodu. On odbija izvlačiti djecu iz teških situacija i vjeruje da ih tako uči odgovornosti.

Dr. Wadsworth prisjetio se kako je njegova kći zaboravila tenisice za tjelesni pa ga je, žureći na školski autobus, pitala može li ih donijeti u školu. Dio njega želio je reći da, ali umjesto toga odgovor je bio ne. Upozorio ju je da se na vrijeme pripremi za školu, a ovako će morati pretrpjeti prirodne posljedice.

"Tako su me odgojili roditelji. Moja je odgovornost bila namjestiti budilicu, obući se, napraviti domaću zadaću i otići na autobus. Ako nisam napravio nešto od toga, moji roditelji me nisu spašavali", ispričao je za Newsweek.

Dr. Wadsworth danas je otac sedmero djece u dobi od jedne do 13 godina i vjeruje da su ga roditelji, kroz odgovornost prema malim stvarima, naučili kako se nositi s većim izazovima u odrasloj dobi.

"Kada sam postao stariji, navikao sam pospremati za sobom, pripremati hranu, prati rublje, brinuti o autu i dolaziti na posao na vrijeme", dodao je.

@doctorwadsworth #parentingtips #parenting #family #kids #naturalconsequences ♬ Suspicious, slow and simple song - Kohrogi

Ovaj je tata doktor i autor knjiga o ADHD-u, mentalnom zdravlju, braku i roditeljstvu. Kroz poslovno iskustvo vidio je utjecaj koji neuspjeh u pravilnoj pripremi djece za svijet odraslih može imati na njegov profesionalni život.

Njegova metoda izazvala je podijeljene reakcije javnosti

"Imam mnogo pacijenata koji pate od teške tjeskobe ili koji se ne mogu brinuti za sebe jer ih roditelji nisu pripremili u mladosti. Kad odrastu, očekuju da mama čisti za njima i sprema im hranu, tjera ih na posao i pere rublje umjesto njih. Zbog toga postaju ili užasan materijal za brak ili pate od tjeskobe jer nisu navikli na odgovornost", tvrdi.

Dr. Wadsworth je priču o zaboravljenim tenisicama svoje kćeri podijelio i na TikToku, gdje je njegova lekcija izazvala velike podjele.

"Nosila sam djeci zaboravljene ručkove, zadaće, instrumente. Imamo tri uspješna odrasla sina. Odnesi joj cipele", komentirala je jedna osoba.

"Imam četiri srednjoškolca. Učila sam ih da im čuvam leđa. Ako im mogu pomoći, to ću i učiniti. Sada mi se povjeravaju i znaju pomoći sami sebi", tvrdi druga.

Wadsworth je rekao da se pristup ipak isplatio kod njegove kćeri. Otkad se to dogodilo, nijednom nije zaboravila cipele i uvijek je prva spremna.

"Slažem se da nije uvijek lako gledati djecu u oči i reći im ne. Ključno je održavati ravnotežu između ljubavi i podrške. Nije da nikad ne spašavam svoju djecu, ali trudim se naučiti ih odgovornosti", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.