Kći progovorila o zlostavljanju: "Moja mama je psihopat. Šteta je učinjena"

Foto: 123RF

BRITANSKA spisateljica progovorila je o višegodišnjem psihičkom i fizičkom zlostavljanju.

Iako je njezin život svima izgledao sasvim prosječno i normalno, odrastanje Olivie Rayne obilježilo je nasilje. Naravno, to je njezin pseudonim. Lažno ime je odabrala kako bi zaštitila sebe, ali i svoju obitelj.

Olivia danas ima 27 godina i priznaje da je tek u svojoj odrasloj dobi shvatila da je njena majka Josephine psihopat.

Uspomene na zlostavljanje sežu u najraniju dob. Sjeća se kako ju je majka prve tri godine života tijekom noći zaključavala u kupaonicu kako bi je kaznila zbog buđenja. Promjene ponašanja njene majke bile su nepredvidive. Ponekad se ponašala kao da je obožava i ne može živjeti bez nje, a onda bi se u sekundi sve promijenilo. Počela bi je čupati, tući, daviti i govoriti joj kako se srami što joj je majka, piše Daily Mail.

"Sada sam bolje, ali šteta koja se napravi nikada se ne može poništiti. Još uvijek je tu, svrbi tiho ispod površine, poput oštre metalne žice koja me predugo reže", ispričala je Olivia.

Koliko se sjeća, dok je još bila mala i nije shvaćala što se događa, redovno bi se nekontrolirano tresla i plakala, ali kako je odrastala, naučila je obuzdati se. No izostanak reakcije dodatno je potaknuo nasilje.

U pamćenje joj se urezala i proslava osmog rođendana. Njena majka se potrudila, pobrinula se za dekoracije i poklonila joj srebrnu ogrlicu. Ipak, kada su posljednji gosti otišli, njeno se ponašanje promijenilo. Oduzela joj je ogrlicu i vrijeđala je.

Drugi put su provele divno jutro u zajedničkom branju jagoda, ali nakon što su došle kući, majka ju je odvukla u podrum i kaznila jer se u košari zgnječilo nekoliko jagoda. Kako joj je objasnila, nije se ponašala s poštovanjem prema voću.

Kada je napunila 12 godina, njenoj je majci dijagnosticirana leukemija, ali nasilje se nastavilo. Tijekom jedne zastrašujuće svađe Josephine joj je zabila sapun u usta, stavila prste oko vrata i iščupala joj pramenove kose. Nije prestala sve dok Olivia nije osjetila krv u ustima. Bojeći se za svoj život, Olivia je prvi put pobjegla, ali pošto nije imala kamo otići, tog se puta vratila kući i ispričala se.

Sa 16 godina otputovala je u ljetni kamp, ali ni tada maltretiranje nije prestalo. Majka joj je svakodnevno slala poruke o tome koliko je razočarana u nju, a otišla je i toliko daleko da je voditelju kampa poslala e-mail u kojem je tvrdila kako je njezina kći bila umiješana u neke uznemirujuće incidente kod kuće te da ne bi trebala biti sama s drugom djecom. Srećom, on u tu priču nije povjerovao.

Tek u dobi od 22 godine, kada joj je prijateljica ukazala na to, Olivia je shvatila da je njezina majka psihopat. Danas više nije s njom u kontaktu, ali kaže da ne vjeruje da će ikada preboljeti zlostavljanje.

Svoje stravično svjedočanstvo iznijela je i u knjizi "My Mother, the Psychopath".

Pročitajte više