Konzumacija alkohola u trudnoći može ozbiljno utjecati na zdravlje bebe

Foto: 123RF

PREMA nedavnom istraživanju objavljenom u međunarodnom časopisu Epidemiology, konzumacija alkohola tijekom trudnoće može dovesti do niske težine i slabijih kognitivnih funkcija kod novorođenčadi.

Tim znanstvenika uspoređivao je 23 objavljene studije o konzumaciji alkohola u trudnoći i pronašao dokaze da bi ona mogla dovesti do smanjenja težine djeteta pri porođaju i slabijih kognitivnih funkcija. Bitno je napomenuti da je ovo prvi put da su se različita istraživanja o ovom problemu uspoređivala pa su rezultati tim zanimljiviji.

Metode koje je istraživanje koristilo varirale su od tradicionalnih medicinskih do alternativnih (poput uspoređivanja djece u istim obiteljima u kojima su majke između trudnoća povećale ili smanjile konzumaciju alkohola). Do ovog istraživanja ova tema se obrađivala isključivo putem opservacijskih istraživanja gdje su ispitanici već izloženi riziku, a znanstvenici se ne miješaju u proces.

Na temelju svih rezultata, zaključak znanstvenika bio je da bi trudnice trebale nastaviti slijediti upute koje preporučuju apstinenciju od alkohola tijekom cijele trudnoće. 

"Količina podataka o šteti koju alkohol može nanijeti djeci prije nego što se rode raste, a naše istraživanje je tek prvo koje je proučilo cijeli niz drugih studija o tom pitanju", kazala je liječnica Luisa Zuccolo sa Sveučilišta u Bristolu.

"Naše istraživanje potvrđuje trenutni znanstveni konsenzus da konzumacija alkohola tijekom trudnoće može utjecati na kognitivne sposobnosti djeteta kasnije u životu, uključujući njihovo obrazovanje. Također može dovesti i do manje težine kod poroda", dodaje.

Zuccolo ističe da su ovi rezultati važniji nego ikad budući da alkoholna industrija sve više promovira zbunjujuće informacije o stvarnim zdravstvenim problemima koji mogu proizaći iz konzumiranja alkohola u trudnoći. U listopadu 2019. godine provedeno je jedno istraživanje čiji cilj je bio istražiti načine na koje tijela koja su financirana od strane alkoholne industrije prezentiraju informacije o rizicima konzumacije u trudnoći. Istraživački tim pregledao je 23 web stranice kompanija koje su financirane od strane alkoholne industrije (Drinkaware u Velikoj Britaniji, DrinkWise u Australiji itd.) i 19 javnozdravstvenih organizacija.

Otkriveno je da kompanije financirane od strane spomenute industrije skoro uopće nisu informirale javnost o opasnosti od fetalnog alkoholnog sindroma - zdravstvenog stanja koje se može razviti kod beba čije majke piju alkohol tijekom trudnoće. Također, kompanije su izbjegavale komunicirati stvarna istraživanja i brojke te su sve opasnosti umatale u veo nesigurnosti koje tek treba potvrditi dodatnim istraživanjima.

Pročitajte više