Korisne strategije koje će roditeljima pomoći da nauče djecu sigurno koristiti mreže

Foto: Pexels

U DANAŠNJE vrijeme većina djece je aktivna na društvenim mrežama. Ono što roditelji mogu učiniti jest podučiti djecu kako da društvene mreže koriste na siguran način kako ne bi postale žrtve dezinformacija, predatora, zlostavljanja na internetu i sličnoga. U nastavku donosimo nekoliko praktičnih strategija koje će pomoći roditeljima da djecu poduče sigurnom korištenju društvenih mreža. 

Promicanje digitalne pismenosti

Osposobljavanje djece za digitalno opismenjavanje ključno je u današnje vrijeme. Roditelji trebaju naučiti djecu prepoznati vjerodostojne izvore i potencijalno opasan sadržaj. Čim počnu koristiti društvene mreže, kod djece treba razvijati analitičko razmišljanje kako ne bi sve što vide prihvatili bez razmišljanja.

Vodite otvorene razgovore s djecom

Otvoreni razgovor o bilo kojoj temi može imati pozitivan utjecaj na odnos između roditelja i djece. Roditelji bi s djecom trebali otvoreno razgovarati o korištenju društvenih mreža, bez osuđivanja. Nemojte s djecom razgovarati o mrežama tako da ih ispitujete, već potaknite razgovor u kojem će oni sami započeti pričati o nekoj temi. 

Razgovarajte o najnovijim stvarima koje su vidjeli i aplikacijama koje su počeli koristiti. Ovakav pristup normalizira raspravu oko korištenja tehnologije, te će se djeca vjerojatno roditeljima prije obratiti ako su doživjela neko negativno iskustvo na društvenim mrežama. 

Kontrolirajte što rade, ali nemojte pretjerati

Neprestano kontroliranje što djeca rade na društvenim mrežama može izazvati ograničenje i potrebu za pobunom. Važno je djeci objasniti zašto su postavljena određena ograničenja kada su u pitanju društvene mreže. Ako vam je tako lakše, napišite na papir točna pravila koja želite da djeca prate i objasnite im zašto ste to učinili. Pratite njihovu aktivnost tako što ćete razgovarati s njima, a ne u tajnosti gledati s kime se dopisuju ili što prate na društvenim mrežama.

Podučite ih svjesnom korištenju društvenih mreža

Usmjerite djecu da razmisle o tome kako se osjećaju zbog internetskog sadržaja koji gledaju. Razgovarajte o strategijama poput ograničavanja aplikacija usmjerenih na fizički izgled ili svih onih aplikacija koje mogu utjecati na samopouzdanje i mentalno zdravlje djeteta. To se, naravno, ne odnosi isključivo na aplikacije, već i na sav sadržaj koji koriste na internetu i društvenim mrežama. Podučite ih da društvene mreže ponekad mogu iskriviti stvarnost.

Potaknite ih da više istraže o onome što ih zanima

Samo praćenje sadržaja koji djeca prate ponekad nije dovoljno za sigurno korištenje društvenih mreža. Promatrajte interese djece i usmjerite ih prema pravim resursima o stvarima koje ih zanimaju, prenosi The Times of India. Ako se, primjerice, djetetu svidjela neka igrica o kojoj su nešto vidjeli na društvenim mrežama, potaknite ih da više istraže o igrici preko vjerodostojnih izvora. Dakle, neka ne uzimaju sve što vide kao istinito, već neka provjere o čemu se radi kako bi sami mogli donijeti sud o određenoj situaciji.

Pročitajte više