Kozmetičarka roditeljima: "Nemojte me zvati i zakazivati termine djeci od 11 godina"

FACEBOOKOM i Instagramom se širi objava jedne kozmetičarke iz Srbije koja je odbila uljepšavati djecu u dobi od 11 godina.

"Nemojte me uopće zvati i zakazivati termine djeci od 11, 12 godina… Što se mene tiče, možete raditi što želite, vaša su djeca pa im slobodno bojajte kosu, lijepite trepavice i što god, ali ja ne želim sudjelovati u tome. Neke granice ipak postoje i novac nije najvažniji", napisala je pa dodala: "Hvala na razumijevanju, ako smo se uopće razumjeli."

Mnoge je šokiralo da nekome pada na pamet voditi tako malo dijete kozmetičaru.

"Kuda ide ovaj svijet", jedan je od komentara.

Jedna američka studija pokazala je da 80 posto djece u dobi od 9 do 11 godina u toj zemlji koristi neki oblik kozmetičkih proizvoda i proizvoda za osobnu njegu. Polovica djece u dobi od 12 do 14 godina koristi maskaru, sjenilo, tuš za oči i olovku za obrve, a 45 posto djece iz te skupine koristi pudere i korektore. Što se dječaka tiče, njih 69 posto do 14. godine koristi sredstva za čišćenje lica, kolonjsku vodu, hidratantne kreme, gelove i pjene za oblikovanje kose.

Prema Alanu E. Kazdinu, profesoru psihologije i dječje psihijatrije na Sveučilištu Yale, ne postoji čarobna dob u kojoj bi dijete trebalo ili ne bi trebalo nositi šminku. 

"Postoji nekoliko čimbenika koji određuju kada će dijete početi nositi šminku, uključujući kulturu, socioekonomski status roditelja, djetetove vršnjake", kaže on.

Psihijatar Waleed Ahmed smatra: "Razvijanje snažnog samopoštovanja ključno je u razvoju djeteta. Pozitivna slika tijela doprinosi visokom samopouzdanju, stoga je važno da roditelji to potiču. Znatno više djece i mladih izjavljuje da su nezadovoljni svojim izgledom. Dakle, korištenje šminke u ranoj dobi potencijalno može pridonijeti negativnoj percepciji ako se čini iz pogrešnih razloga."

Sa svojim djetetom otvoreno razgovarajte o šminkanju, ako za to izrazi interes. Doznajte što dijete očekuje, a vi postavite ograničenja i uvjerite se da dijete razumije psihološki i zdravstveni učinak šminkanja.

Pročitajte više