Kreću upisi za prvašiće u Zagrebu, evo važnih informacija

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Upis djece u 1. razred osnovne škole za školsku godinu 2024./2025. obavljat će se u svim osnovnim školama na području Grada Zagreba, po obavljenim pregledima djece u ambulanti školske medicine i pred stručnim povjerenstvom škole, najkasnije do 15. lipnja 2024.

Postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djece radi upisa u prvi razred osnovne škole provodi se od 31. ožujka do 15. lipnja.

Iznimno od navedenog roka, roditelji ili skrbnici djece s već utvrđenim teškoćama u razvoju ili djece koja su dobila Rješenje o odgodi upisa u 1. razred osnovne škole u školskoj godini 2023./2024., dužni su javiti se nadležnom liječniku školske medicine radi utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta i upisa u 1. razred u razdoblju od 15. veljače do 15. travnja, kako bi im se pravovremeno odredila potrebna programska i profesionalna potpora.

U 1. razred se upisuju djeca koja do 1. travnja navršavaju 6 godina

Zahtjev za prijevremeni upis djeteta roditelj ili skrbnik predaje u područnom uredu gradske uprave, sukladno djetetovom prebivalištu ili boravištu, najkasnije do 31. ožujka 2024. Molbu za upis djeteta u školu izvan upisnog područja roditelj ili skrbnik predaje u tajništvo škole u koju želi upisati dijete, do 15. svibnja 2024. godine. Zahtjevi se mogu predati i naknadno te će se obrađivati tijekom ljetnog perioda.

U 1. razred osnovne škole upisivat će se djeca koja do 1. travnja 2024. godine navršavaju 6 godina, zaključno na dan 31. ožujka 2024. godine.

Informacije o mjestu i načinu provedbe pregleda utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta te upisa u I. razred i potrebne obrasce potražite ovdje. S ciljem lakšeg praćenja procesa upisa, potrebnih koraka i ključnih datuma, Grad Zagreb pripremio je kratki Vodič za upise koji je dostupan ovdje.

Podsjetimo, upisi u osnovne škole za školsku godinu 2024./2025. na razini svih županija, osim Grada Zagreba koji će s online upisima započeti iduće godine, provode se elektronički, korištenjem Nacionalnog informacijskog sustava upisa u osnovne škole. Točnije, roditelji online podnose zahtjev za upis djeteta u 1. razred osnovne škole, kao i za prijevremeni upis ili privremeno oslobađanje od upisa. Upisi su počeli 22. veljače 2024. točno u ponoć. Trajat će do 31. ožujka 2024. Prošli smo kroz cijeli proces i istražili kako izgleda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.