Stavljanje krumpira djeci u čarape novi je trik, liječnik: To može imati nuspojave

Foto: Pixabay

Vjerojatno ste čuli za stari narodni lijek - stavljanje krumpira u čarape kad imamo vrućicu. On se sada proširio i van granica Balkana, pa mnoge influencerice iz svijeta trpaju krumpire u čarape svoje djece jer vjeruju da to "izvlači toksine, snižava temperaturu i sprječava bolesti".

"Djeluje! Mom djetetu je bolje", napisala je korisnica TikToka, @g0dblesstac0s, nakon što je isprobala trik na vlastitom djetetu.

"Isprobala sam bapsku priču o stavljanju krumpira u bebine čarape kako bi se riješili bolesti", dodala je.

Iako ona nije jedina koja je eksperimentirala s ovim trikom, objava je ubrzo prikupila razne komentare.

"Pomaže li kod curenja nosa", upitala je jedna osoba.

"Da, uklanja sve simptome prehlade", odgovorila je influencerica.

@g0dblesstac0s It works! She all better now… #fyp #oldwivestales #potatosocks #momsoftiktok #kidsoftiktok #babytiktok #sickbabyhack ♬ Desperate - NEFFEX & NoCopyrightSounds

Međutim, dr. Lawrence Cunningham za Express tvrdi da nema znanstvenih dokaza koji bi potvrdili da krumpir, kao narodni lijek, zaista djeluje.

"Pretpostavljam da je to postalo popularno jer roditelji traže prirodne lijekove za bolesti svoje djece. Ali, s znanstvenog stajališta, nema dokaza koji podupiru učinkovitost ove metode u liječenju groznice ili izvlačenju toksina", objasnio je za Mirror.

Dr. Cunningham sugerira da takvi viralni trikovi mogu izazvati placebo efekt, što znači da, ako mislite da bi nešto moglo djelovati, to se doista može i dogoditi. Placebo efekt može djelovati i na roditelje i na djecu.

"Korištenje prirodnih lijekova ponekad može pružiti psihološku utjehu pojedincima koji preferiraju holistički pristup zdravlju", dodao je.

Iako se čini da trik s krumpirom nema loših nuspojava, dr. Cunningham upozorava da zapravo može dovesti ljude u opasnost, osobito bebe.

"Iako je stavljanje krumpira u čarape uglavnom bezopasno, postoje potencijalne neizravne nuspojave. Na primjer, oslanjanje na ovu metodu za ozbiljna stanja, kao što je visoka temperatura, može rezultirati odgodom učinkovitijih medicinskih tretmana. Ovo je posebno ključno za bebe i malu djecu čije se zdravlje može brzo pogoršati ako se groznica ne liječi pravilno", upozorio je.

Umjesto stavljanja krumpira u čarape, liječnik roditeljima savjetuje da prate temperaturu i traže liječnički savjet ako je visoka.

"Uvijek preporučujem korištenje medicinski odobrenih metoda, kao što su paracetamol ili ibuprofen, koje su sigurne ako se koriste u skladu sa smjernicama. Osim toga, osiguravanje da dijete ostane hidrirano i da se odmara u ugodnom okruženju također može pomoći u učinkovitom upravljanju groznicom. Iako internet može biti vrijedan izvor za razmjenu informacija, on također ima potencijal za širenje dezinformacija", zaključio je.

Pročitajte više