Ljudi podijelili roditeljske pogreške koje su im ostavile dugotrajne posljedice

Foto: Shutterstock

NEDAVNO je jedan korisnik Reddita upitao ljude o najvećim pogreškama koje su njihovi roditelji napravili dok su ih odgajali, kako piše BuzzFeed.

Odgovori su vrlo brzo počeli pljuštati, a neki od njih su sljedeći:

"Roditelji su me uvijek dovodili u situaciju da ih moram moliti za hranu i potpuno su me kontrolirali kad su u pitanju bili slatkiši i čips. Zbog toga sam se počela prejedati, a uvijek sam se osjećala loše jedući pred njima jer što god da sam odabrala jesti, za njih nikad nije bilo dovoljno zdravo", napisala je jedna korisnica.

"Moji roditelji su se koristili sitnim lažima da bi izbjegli nošenje s mojim emocijama i određenim fazama kroz koje sam prolazila. Prodali su trampolin koji sam voljela i nisu mi to rekli; uspavali su mog ljubimca a da mi nisu rekli; zvali bi i razgovarali s mojim učiteljima bez mog znanja. Sad kad sam odrasla, glavni mi je cilj nikome ne smetati i osjećam se krivo ako pokazujem bilo kakvu emociju osim sreće. Roditelji općenito vrše preveliki pritisak na emocije svog djeteta", istaknula je korisnica po imenu Kelly.

"Moja mama kaže bratu i meni da joj naša mlađa sestra nije omiljena, ali preočito je. Kad sam bila manja, samo sam htjela hrčka, ali roditelji su rekli 'ne'. Kad ih je moja mala sestra pitala, odmah su ga nabavili", požalila se treća.

"Nisu se razveli kad mi je bilo 10 godina. Rastali su se na neko vrijeme, onda su se ponovno pomirili, pa se opet rastali, pa se opet pomirili, dok se konačno nisu razveli kada sam imala 17 godina. Moja mama i ja smo se svaki put morale seliti. Mislili su da čine ono što je najbolje za mene držeći obitelj na okupu, ali ja jednostavno nisam imala stabilan dom, a konstantno sam bila u prvom redu izložena njihovoj toksičnoj vezi i stalnim svađama. Roditelji, nemojte ostati zajedno samo zbog djece", istaknula je četvrta.

"Moji su roditelji imali izuzetno štetan način 'pomaganja' oko domaće zadaće iz matematike. Vikali su na mene da ne razumijem matematiku u četvrtom razredu i da plačem zbog toga. Ali plakanje je normalno kad si dijete, želio bih tako misliti? Nisam znao puno o matematici... zanimljivo, nisu ni oni. Tako da su vrištali na mene, kritizirajući me što ne razumijem nešto što ni oni nisu razumjeli. Sada se osjećam kao da mi nedostaje samopouzdanja ili inteligencije jer sve što čujem je kako mi govore koliko sam glup. Iako to nisu riječi koje su koristili, taj osjećaj ostaje u meni", požalio se peti korisnik.

Pročitajte više