Majke rodile pogrešne bebe i mjesecima ih odgajale nakon zbrke u IVF-klinici

Foto: BBC

DVA para iz Kalifornije rodila su bebe koje nisu biološki njihove i mjesecima ih odgajala zbog zbrke koja je nastala u klinici za medicinski potpomognutu oplodnju.

Daphna Cardinale i njezin suprug Alexander odmah su posumnjali u djevojčicu koju su dočekali krajem 2019. jer je imala tamniji ten od njihovog. Svoje sumnje su zatomili jer su se zaljubili u novu bebu, ali nekoliko mjeseci kasnije one su se potvrdile. Daphna je doznala da je bila trudna s bebom drugog para i da je netko nosio njezino biološko dijete. 

"Preplavili su me strah, izdaja i ljutnja. Slomilo mi se srce. Ukradena mi je mogućnost da nosim vlastito dijete. Nikad nisam dobila priliku rasti i povezati se s njom u trudnoći, osjetiti njezine udarce", rekla je Daphna tijekom nedavne konferencije za novinare.

Sada su u Los Angelesu podnijeli tužbu protiv Kalifornijskog centra za reproduktivno zdravlje (CCRH) i njegovog vlasnika dr. Elirana Mora zbog liječničke nesavjesnosti, kršenja ugovora, nemara i prevare.

Drugi par roditelja uključen u situaciju želi ostati anoniman, ali planiraju sličnu tužbu u narednim danima, piše BBC.

Djevojčice su rođene u razmaku od tjedan dana u rujnu 2019., a roditelji su nesvjesno odgajali krive bebe gotovo tri mjeseca, prije nego što su testovi DNA potvrdili da su embriji zamijenjeni, navodi se u podnesku.

Dojenčad je potom zamijenjena još u siječnju 2020.

Daphna dodaje da je priopćiti tu vijest starijoj kćeri bila najteža stvar u njenom životu.

"Srce mi se slama zbog nje, možda i najviše", rekla je.

Sva četiri roditelja odlučila su ostati povezana i uključena.

"Oni su bili jednako zaljubljeni u našu biološku kćer, kao i mi u njihovu", dodaje tata Alexander. 

Odvjetnik koji zastupa sva četiri roditelja, Adam Wolf, poziva na veći nadzor nad klinikama za IVF ili postupak in-vitro oplodnje. 

IVF je postupak tijekom kojeg se ženina jajašca oplode muškom spermom u laboratoriju prije nego što se embriji implantiraju u maternicu žene.

Pročitajte više