Mama dijeli devet minuta koje su djeci najvažnije u danu, terapeuti se slažu

Screenshot: TikTok

U današnjem svijetu, gdje su oba roditelja obično zaposlena kako bi uzdržavali svoju obitelj, rijetko koji od njih ima mogućnost provesti cijeli dan s djecom. Stoga, kao roditelji, moramo dati sve od sebe da budemo tu za njih kada nas najviše trebaju.

TikTokerica Sara Martinez kaže da postoje tri ključna trenutka u danu kada bi roditelj trebao biti sa svojom djecom: tri minute nakon što se probude, tri minute nakon što se vrate kući iz škole ili vrtića te tri minute prije odlaska u krevet.

Neuroznanstvenik Jaak Panksepp zaslužan je za tu teoriju od devet minuta. "To je zajednička nit među roditeljima, od onih koji ostaju kod kuće i rješavaju nebrojene zadatke, do zaposlenih roditelja koji se suočavaju sa svojim jedinstvenim izazovima", rekla je Martinez za Newsweek.

@iamsaramartinez I always struggle with mom guilt and questioning if i was present enough. If this is true or not, I do find setting aside specific time to be present with my toddler (no phones out, etc) has made a positive impact. #raisingkids #parenting #parentingtips #parentingtip #childpsychology #raisingtoddlers #toddlerparents #toddlermom #presentparenting #toddlermama #raisingchildren ♬ Bloom (Bonus Track) - The Paper Kites

Terapeutkinja Joanna Seidel kaže da je devetominutna praksa vjerojatno povezana s teorijom privrženosti. "Sva vremena koja majka spominje u videu su značajna - to su vremena rutine i prijelaza - dakle, trenuci u kojima je prisutnost roditelja ključna", rekla je Seidel za Parents.

Dodaje da prisutnost djeci tijekom ova tri ključna trenutka pomaže u njegovanju sigurnosti, dosljednosti i značajne prisutnosti. "Sve to čini siguran, emocionalni i fizički temelj za razvoj vaše djece", istaknula je.

Teorija od devet minuta izazvala je pozitivne reakcije kod mnogih mama koje su pogledale video. "Ovo je tako utješna teorija za zaposlenu mamu", napisala je jedna korisnica.

"Nisam savršena, ali mogu pokušati biti u tih devet minuta", dodala je druga.

"Hvala ti što si podijelila ovu teoriju", komentirala je treća.

Pročitajte više