Mama 18-godišnjakinje s doktoratom dijeli svoje roditeljsko pravilo broj jedan

Foto: Shutterstock

Imati 18-godišnje dijete s doktoratom ispunjava ponosom i poniznošću, kaže Jimalita Tilman. Ona je majka Dorothy Jean Tillman II, tinejdžerice iz Chicaga koja je prošle godine doktorirala na Sveučilištu Arizona State.

Dorothy je tada imala samo 17 godina, a doktorat je bio najnoviji u nizu njezinih akademskih postignuća. Prvostupnica je postala s 12 godina, a magistra znanosti o okolišu postala je s 14.

"Ona mi je inspiracija za stvari koje radim u svakodnevnom životu", ističe Jimalita za CNBC.

Jimalita je samohrana majka. Kći je počela školovati kod kuće oko sedme godine, a ona je nastojala olakšati joj proces obrazovanja. Rano je prepoznala da njezina kći posjeduje nevjerojatnu znatiželju i žar za učenjem, što ju je izdvajalo od druge djece.

Njezin savjet drugim roditeljima je: "Slijedite dijete kada vam pokaže šo ga zanima i dopustite da vas podučava."


Djeca mogu razviti dublje razumijevanje predmeta i postati više angažirana kada im se pruži prilika podučavati nekoga drugoga, pokazuje istraživanje - bilo da je to roditelj ili vršnjak. Jimalita je pokazivala zanimanja za teme oko kojih je njezina kći strastvena. Postavljala je pitanja i dala kćeri priliku da joj pojasni pojmove koje je učila.

"Tako je gradila samopouzdanje i poželjela naučiti više", smatra ponosna majka.

Poticanje Dorothy Jean da podučava svoje vršnjake također je pomoglo procvatu njezinih liderskih vještina, kaže Jimalita. Godine 2020., Dorothy Jean pokrenula je Dorothy Jeanius STEAM Leadership Institute koji nudi obrazovne programe u STEM i umjetničkim predmetima za mlade Afroamerikance u Chicagu. Sada, kada je završila s doktoratom, dio ovog ljeta provest će podučavajući preko te organizacije, kaže njezina mama.

"Želim da može govoriti, podijeliti svoju priču i utjecati na više ljudi. Ona stvarno uživa u tome", zaključila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.