Mama podijelila strašnu priču o cyberbullyingu koji je gotovo uništio njenu kćer

Foto: 123rf

ONO što se događa među tinejdžerima i adolescentima doista se već otelo svim kontrolama, a žrtava cyberbullyinga, odnosno nasilja na internetu, nažalost je sve više, zbog čega roditelji diljem svijeta s pravom strahuju za svoju djecu.

No čak i kad mislite da se tako nešto ne može dogoditi vašem djetetu jer biste valjda vi već primijetili da se nešto grozno zaista i događa, iskustva nažalost kažu kako zlostavljana djeca, do prvog priznanja roditeljima, već prožive tragediju koja nepovratno ostavlja trag na njihovim životima.

A ponekad i samo priznanje stigne prekasno...

Zato je jedna mama iz Limericka (Irska) napisala što se točno dogodilo i što je sve proživljavala njena 17-godišnja kći, nakon što se poljubila s bivšim dečkom školske kolegice.

Mama je post objavila na Facebooku, dosad ga je podijelilo više od 10.000 ljudi, a o svemu je izvještavao i Irish Independent.

"Moja je kći dnevno dobivala više od 50 poruka od djece ne samo iz njene škole, već iz škola iz cijelog Limericka, u kojima su joj poručivali da se ubije, zvali su je droljom, kurvom, a nepoznata su joj djeca pisala koliko je odvratna. Nakon što ih nikako nije mogla zaustaviti, pokušala se ubiti kako bi konačna stala na kraju stalnom mučenju i zlostavljanju koje je proživljavala.

Srećom, završila je u bolnici, nije mrtva i zato sam odlučila s cijelom pričom izići u javnost kako bih spasila njen, ali i život brojne nepoznate djece koja i u ovom trenutku proživljavaju isto.


Budući da ste svi svjesni da se u Irskoj u posljednje vrijeme bilježi nevjerojatna epidemija samoubojstava među mladima, roditelji moraju znati što se događa".

I njoj je dugo trebalo da s pričom izađe u javnost, ali je konačno odlučila reći sve zato što nikako nije mogla prijeći preko činjenice da današnji roditelji nisu svjesni što se među mladima događa te sama vjeruje kako većina roditelja uopće nije bila svjesna problema, a kad su za njih doznali, doznali su prekasno, nakon što si je dijete već oduzelo život.

"Prošlo je godinu dana otkako smo se i sami našli u vrtlogu zlostavljanja, a sve je počelo s videozapisom koji je imenom moje kćeri tagirala djevojka koja joj se odlučila osvetiti zbog poljupca njenom bivšem dečku.

"Video je poslan na brojne adrese, vidjela su ga djeca iz drugih škola, ta ju je djevojka počela pratiti na ulici i dovikivati joj pogrdne nazive, a uskoro su je slijedila i druga djeca.



Video u to vrijeme još nije postao toliko 'popularan' u njenoj školi, no počela je primjećivati da je njeni školski kolege promatraju sve čudnije, ignoriraju je i izbjegavaju. Dotad je i na ulici počela proživljavati svašta, čak i kad sam ja bila s njom. Vikali su za njom da je kurva i doslovno su lajali za njom, što joj je postalo neizdrživo. No tek kad su problemi počeli i u njenoj školi, tad se doslovno slomila.


Njeni su je prijatelji, umjesto da joj kažu da ignorira sve uvrede, počeli izbjegavati, što je u jednu ruku bili jednako strašno kao i uvrede neznanaca, a to je još jedan dokaz koliko su današnja djeca okrutna, čak i kad nisu glavni akteri zlostavljanja.

Nakon svega, moja se slomljena kći počela oporavljati kad se na Snapchatu opet pojavio isti video i cijela se priča opet pokrenula. Moja je kći tada čvrsto odlučila da više ne može i ne želi ići u školu, a to je samo jedna posljedica ovog groznog iskustva koje je na svima nama ostavilo dubok trag, strah i razočarenje jer kad shvatite da vaše dijete vrišti svaku noć i više se može boriti protiv zlostavljanja ove vrste, tek tada shvatite što je sve društvo spremno učiniti da se 'malo zabavi', ne pitajući za cijenu. Čak ni za cijenu ljudskog života.

A kada će to prestati, to stvarno nitko ne zna, ili dok roditelji konačno ne uzmu stvar u svoje ruke.

Naime, jutros dok sam ovo pisala, moja se kći probudila i na Facebooku našla 57 zahtjeva za prijateljstvo, većinom od djece koja su je željela vrijeđati i ismijavati.



Razlog? Možda ih zaista vodi želja da budu okrutni, iako sam još uvijek sklonija razmišljanju da takva djeca zapravo nisu svjesna što rade.


Možda ne razumiju štetu koju rade iza svojih laptopa, tableta ili telefona. Možda, ako se ovaj post podijeli dovoljno puta, možda osvijesti i roditelje i djecu o učincima koje osjećaju prave žrtve, one s kojima se drugi odluče malo zezati. Možda će roditelji nakon ovog posta zapitati svoje dijete je li i ono sudjelovalo u sličnim zadirkivanjima, ili se ikada našlo s druge strane, jer to je ono o čemu današnje društvo mora više i otvorenije razgovarati", napisala je majka koja noću spava sa svojom 17-godišnjom kćeri samo zato što je se boji ostaviti samu.

Neću izgubiti svoje dijete zbog online nasilničkog ponašanja. Ja ću se boriti protiv njega, a svima koju su bili uključeni u zastrašivanje moje kćeri mogu poručiti samo jedno: zamislite da se to događa vama.

Srećom, nakon što je moj post podijeljen toliko mnogo puta, moja kći sada vidi da na svijetu još uvijek ima puno onih koji je podržavaju i poručuju joj da njen život vrijedi puno, puno više i da se vrijedi boriti protiv zlostavljača.

Hvala vam.
 

Pročitajte više