Mama stavila kćeri (5 i 11) na keto dijetu pa podijelila internet

Foto: TikTok

TIKTOK influencerica Abby, poznatija kao @houseofketo, podijelila je mišljenja otkrivši što svojim kćerima daje za ručak.

Naime, ona sama slijedi ketogenu dijetu, koja se bazira na smanjenom unosu ugljikohidrata i povećanom unosu masti. Ali osim nje ovaj strogi režim slijedi i njena cijela obitelj, uključujući njezine kćeri stare pet i 11 godina. To je otkrila objavom snimke u kojoj je pokazala što djeci servira za ručak.

Pokazala je kutiju za užinu u kojoj se nalaze tortilje s piletinom i cheddar sirom, tvrdo kuhano jaje, jagode, borovnice i nekoliko kriški lubenice.

"Lubenica inače nije često uključena u naš keto način života jer sadrži više ugljikohidrata i šećera nego što bismo inače pojeli", pojasnila je Abby.

@houseofketo

##keto ##lowcarb ##lunchbox ##bento ##kidsfood

♬ good 4 u - Olivia Rodrigo

"Ali ova poslastica je nešto u čemu će moja kći uživati. Cijela naša obitelj hrani se na ovakav način, uključujući petogodišnju kćer, naše psiće i mog supruga", dodala je.

Dok su neki priznali da bi voljeli da su im roditelji pakirali ovakav ručak za školu, većina je izrazila zabrinutost. Upitali su Abby smatra li da je to prikladan obrok za dijete u razvoju.

"Zašto je tvoja kći na keto dijeti? Zdravstveni uzrok ili projiciraš društvene standarde ljepote na 11-godišnjakinju", napisala je jedna osoba.

"Je li sigurno da dijete dovodiš u stanje ketoze", zanimalo je drugu, koja se referirala na stanje u kojem tijelo ne koristi ugljikohidrate, nego masnoće za proizvodnju energije. 

"Zabrinjava me što su djeca u dobi od pet i 11 godina na keto dijeti. Svaki liječnik i nutricionist s kojim sam ikad razgovarao slaže se da je to ipak dijeta, a one nisu preporučljive za djecu", ističe treća.

"Ja sam dijetetičar. Trebaju vam ugljikohidrati. Molim vas, nemojte to raditi sebi, a kamoli djeci", upozorava četvrta. 

Abby je naknadno uzvratila ljudima objavivši video u kojem se pokušala opravdati.

"Ako vaše dijete nije na dijeti, što nije u redu s vama? Dijeta je uobičajena hrana i nije sinonim za gubitak kilograma niti za ograničenja. Jesu li vaša djeca mogla birati hoće li postati ovisna o šećeru?"

@houseofketo

Reply to @victoriaholloway7 This is a lifestyle like being vegan or vegetarian. It doesn’t mean weight loss ##keto ##lowcarb ##houseofketo

♬ My X - Rae Sremmurd

Stranica WebMD navodi da je "ketogena dijeta kratkotrajna dijeta usmjerena na mršavljenje, a ne na ostvarivanje zdravstvenih koristi". Uz to, ne preporučuje se djeci i mladima, osobama koje imaju problema sa srcem i povišeni kolesterol ili visoki tlak, kao ni trudnicama i dojiljama.

Pročitajte više