Dubrovačke mame peticijom traže epiduralnu anesteziju u OB-u Dubrovnik

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

DUMAME su pokrenule peticiju kojom traže da se u Općoj bolnici Dubrovnik svim trudnicama omogući epiduralna anestezija pri porodu. Pokrenule su peticiju jer ju je trenutno moguće dobiti samo od 8 do 16 sati.

"Kao da je porod nešto što se može naštimati po satu. Epiduralna ne postoji. S obzirom na to da je dubrovačka bolnica, opća bolnica, pokriva cijelu županiju, svakako mora postojati anesteziolog 24/7. Zašto taj isti anesteziolog ne može biti dežuran i za rodilište, ako već postoji u bolnici, to rodiljama nije jasno. Čak i u vrijeme ‘dostupno’ od 8 do 16 sati rodilje se odgovara od poziva anesteziologu", stoji u opisu peticije. 

Navode da je njihov zahtjev smiješan, ali prijeko potreban. 

"Ženama omogućiti bezbolan porod nije mala stvar, a svakako je moguć. Svatko treba imati mogućnost izbora. I ako je epiduralna nešto što rodilja želi dok donosi novo dijete na svijet, kako bi joj to najljepše iskustvo, ali i najveća bol bilo lakše, ne može postojati niti jedan opravdan razlog zašto takvo nešto ne bi bilo omogućeno u OB-u Dubrovnik. Podržite inicijativu i omogućite svim budućim majkama mogućnost bezbolnog poroda", pozivaju. 

"Trebalo bi biti sasvim normalno da se ženama ponudi epiduralna kao u svim normalnim zemljama i bolnicama diljem svijeta i u ostatku Hrvatske. Nije bitno jeste rodile, je li vas boljelo, nije vas boljelo, hoćete li opet rađat’, jeste li već bake… Potpišite peticiju i omogućite onima koje porod čeka, da mogu birati kakav će porod imati. Bez obzira je li to porod kakav biste vi birale", zaključuju.

Peticiju možete potpisati OVDJE. Do sad su je potpisale 2454 osobe.

Pročitajte više