Mame na Instagramu bijesne zbog uklanjanja fotografija dječaka s dužom kosom

INSTAGRAM su preplavile fotografije bijesnih majki koje protestiraju. Naime, razljutio ih je algoritam te društvene mreže zbog kojeg se fotografije njihovih sina koji imaju dužu kosu, a ne nose majicu, automatski brišu.

Instagramov algoritam očito mijenja dječake za djevojčice zbog dužine kose, što onda znači da fotografije krše njihove standarde.

Tori Spooner majka je četverogodišnjeg Parkera čiji je profil obrisan prije dva tjedna, ali isti problem imala je prije godinu dana na Facebooku koji sada posjeduje i Instagram.

Za BuzzFeed je otkrila da joj je Facebook poslao upozorenje u kojem je stajalo da fotografije narušavaju njihove smjernice. Potom su obrisali cijeli račun jer je previše fotografija nosilo upozorenje.

I druge mame priznaju da su suočile sa sličnim problemima i zbog toga su počele objavljivati fotografije svojih sinova s dužom kosom i natpisom u rukama na kojem stoji: “Dragi Instagrame, ja sam dječak. Samo imam dužu kosu. Prestani brisati moje fotografije.”

Ubrzo su se pojavili odjeća i modni dodaci s natpisima “Dugo žive dječaci s dugom kosom” i sve je veći broj dječaka koji u njima poziraju.

Instagramova pravila o ovome su pomalo zbunjujuća. Golotinja nije dozvoljena. Njihova definicija dječje golotinje uključuje vidljive ženske bradavice na svakoj osobi starijoj od tri godine, ali ne spominju se muške bradavice. 

“Zbog sigurnosnih razloga postoje situacije kada možemo ukloniti fotografije koje prikazuju golu ili djelomično golu djecu”, upozoravaju. 

U priopćenju za BuzzFeed priznali su da su napravili grešku kada su uklonili profil Tori Spooner pa su ga ponovno vratili.

Mame su u objavama prozvale i šefa Instagrama Adama Mosserija koji je objavio da je vratio sve korisničke račune koji su uklonjeni bez opravdanog razloga te se potpisao kao ‘otac dugokosog dječaka’.

Pročitajte više