Mogu li trudnice letjeti avionom?

Foto: Shutterstock

LETENJE avionom može biti neudobno. Osim ako niste u prvoj ili poslovnoj klasi, vjerojatno ste u tijesnom sjedalu, a samim time imate male mogućnosti da ispružite noge, slobodno se krećete ili spustite sjedalo kako biste odspavali.

Ako ste trudni, letenje u skučenom avionu vjerojatno nije scenarij iz snova. No, je li uopće sigurno letjeti tijekom trudnoće? Postoji li trenutak kada biste trebali prestati letjeti?

Općenito se putovanje zrakoplovom prije 36. tjedna trudnoće smatra sigurnim, navodi Nacionalna i zdravstvena služba Velike Britanije. Međutim, ako ste u 37. tjednu trudnoće, mnogi avioprijevoznici vam neće dopustiti letenje. Ista stvar vrijedi i za blizanačke ili višeplodne trudnoće nakon 32. tjedna. 

Razlog tomu je što je šansa za porod veća nakon tog trenutka. Svaki avioprijevoznik ima svoju politiku pa je potrebno provjeriti savjete i pravila prije rezervacije mjesta. 

Na primjer, Ryanair i British Airways navode kraj 36. tjedna kao svoje granične vrijednosti, dok easyJet ne dopušta trudnicama letenje nakon kraja 35. tjedna. 

Ako je trudnoća teška ili ste u opasnosti od komplikacija, trebali biste razgovarati o putovanju sa svojim liječnikom prije nego što se za njega odlučite.

Kada navršite 28 tjedana trudnoće, većina prijevoznika zahtijevat će potvrdu liječnika kojom se potvrđuje datum poroda, normalna trudnoća te dobro opće zdravstveno stanje. 

Ryanair je jedan od zračnih prijevoznika koji od 28. tjedna zahtijeva obrazac "prikladan za let", koji se prezentira kabinskom osoblju prije nego što se ukrcate. British Airways ga zahtijeva nakon 30. tjedna, a easyJet uopće ne. 

"Žene koje su trudne manje od 28 tjedana, zdrave i nemaju nikakvih komplikacija u trudnoći, mogu se primiti u zrakoplov bez liječničke potvrde. Traje li trudnoća više od 28 tjedana, a najviše do 36 tjedana, potrebna je liječnička potvrda koja nije starija od sedam dana i kojom se potvrđuje da se porođaj neće dogoditi unutar četiri tjedna od početka putovanja. U tom slučaju nema medicinskih prepreka za putovanje zrakoplovom", navodi Croatia Airlines.

"Samo ako trudnica putuje radi kirurškog zahvata ili liječenja, moraju biti popunjeni i priloženi dokumenti koji se zahtijevaju pri prijevozu bolesnih i invalidnih putnika", dodaju.

Treba napomenuti još jednu stvar. Letenje dulje od četiri sata može povećati rizik od duboke venske tromboze. Ako je putovanje dugo, razmislite o tome da nosite kompresijske čarape i da se malo krećete svakih 30 minuta.

Pročitajte više