Muškarci čuvajte se - znanstvenici proizveli umjetnu, učinkovitu spermu!

Foto: 123rf

KLONIRAJU ljude, oplođuju jajašca, izdvajaju željeni spol - znanost danas gazi vrtoglavo naprijed i jedino što još fali je da smisle način kako proizvesti spermu bez muškaraca! Ah, joj, i to su napravili! 
 
Ako će ova vijest uznemiriti vjerske krugove i one koji smatraju da prirodno mora ostati prirodno, pa makar to za mnoge parove značilo da će po zakonu prirode ostati bez  mogućnosti za potomke, ova će vijest možda razveseliti upravo one koji zbog partnerove neplodnosti ne mogu uživati u roditeljstvu. 
 
Da, dobro ste pročitali - znanstvenici su uspjeli napraviti umjetnu, učinkovitu  spermu koju su primijenili na miševima, uspješno ih oplodili te su isti ti miševi prirodnim putem uspjeli napraviti sljedeću generaciju svoje mišje obitelji. 
 
Kompletna studija objavljena je u znanstvenom časopisu Cell Stem Cell, a na istraživanju i izradi umjetne sperme radili su znanstvenici iz Kine koji su za proizvodnju sperme, odnosno kako su je nazvali, primitivne sperme, koristili matične stanice. Naime, njihovi umjetni spermatozoidi nemaju klasičnu glavu i repić koji im pomaže plivati, pa su ih znanstvenici nazvali spermatidima. Međutim, čini se da im repić ni ne treba jer se su i ovakvi učinkoviti. Na miševima - dokazano, a na bebama? 
 
Kako je za BBC istaknuo profesor Xiao-Yang Zhao, iz Kineske Akademije znanosti, spermatidi se već navodno koriste za oplođivanje žena, i to u Japanu, ali kako je cijeli taj proces ilegalan ne postoje dokazi o njihovoj učinkovitosti. 
 
Naime, cijeli je taj slučaj u Japanu svojevremeno izazvao veliku etičku pobunu, s obzirom da bi u ovom slučaju prirodna funkcija muškarca, kao važne karike u oplođivanju, mogla postati upitna. 
 
Međutim, znanstvenici koji su radili na ovom slučaju ističu kako kreiranjem umjetne sperme žele pomoći isključivo neplodnim muškarcima kojima bi ovakav pristup jednog dana mogao omogućiti da i sami postanu očevi. I to se ne donosi samo na starije muškarce čiji spermići više nisu spremni oploditi jajašce, već i za svu silu muškaraca koji su zbog određenih bolesti, disfunkcija ili jednostavno prirodno urođenom neplodnosti, ostali kratki rukava po pitanju nastavka svoje vrste. 
 
Naravno, cijela je ova priča razotkrila i puno dublji problem s obzirom da se na ovaj način znanstvenici doslovno poigravaju ne samo sa znanošću već i prirodnim opstankom naše vrste uopće. Jer što ako se ovakav pristup liječenju muške neplodnosti proširi i na standardne načine oplođivanja - hoće li to značiti da će žene same sebi odjednom biti potpuno dovoljne. Hoće li muškarci s vremenom izvisiti i kod te jedine stvari u kojima ih dosad nijedna žena nije mogla zamijeniti? 
 

Pročitajte više