Najbolji savjet kojeg trebate slušati kada je u pitanju odgoj vašeg djeteta

Foto: 123rf

OD tolikih knjiga i gigabajta savjeta samo je jedan savjet koji je univerzalan i primjenjiv za svako dijete, a on glasi: ne slušajte savjete, slušajte svoje dijete.

Od prvoga dana djeca pokazuju kakva su, što trebaju, koliko čega trebaju. 

Sami pokažu kada će se prvi put okrenuti, prvi put sjesti, napraviti prvi korak. i zato je svaki  savjet vezan uz svaku fazu djetetova života dobar, ali ga uvijek uzimajte samo kao - smjernicu.

Zato je najvažnije od prvoga dana promatrati svoje dijete da biste uopće mogli prepoznati koje ćete savjete kao smjernice moći primijeniti na svom djetetu.

Svako je dijete različito - netko za sve traži tuđe odgovore, a netko ne da na sebe ni pod razno.

Počevši od prvog dana

Počevši od prvog dana neke bebe spavaju jako puno, neke jako malo, neke traže puno više pažnje, neke čak i ne, i svako će vam dijete, čak i mala beba, znati reći što voli što ne. A reći će vam to osmjehom i srećom. To je ono što morate znati uočavati na svom djetetu. I na temelju toga odgajati svoje dijete, pripremati ga za život, pratiti ga, usmjeravati ga.

Od prvih koraka neko će dijete trebati vašu ruku, netko će jedva čekati da pobjegne. Netko će i kasnije željeti da ih se pusti da uče sami, netko će trebati da se stalno zuji iznad njih i čuva ih od svega - da bi stekli svoju sigurnost.

Što ih pokreće, što veseli?


Kako će roditelj onda znati da li da dijete pusti da ide samo, ili da ih se vuče i potiče, da ih se hvali ili kudi, kažnjava zbog stvari koje opetovano radi, ili jednostavno pusti da to rade baš tako. Da ih se stišće u školi ili ispunjava svaka njihova želja?

Zato morate poznavati svoje dijete i dobro znati kakvo je - što ga pokreće, što rastužuje i što veseli.

To je jedini model po kojem ćete svoje dijete odgojiti onako kako zapravo želite.

Ne samo da je svako dijete različito, već svaki od njih u različitim situacijama reagiraju različito.

Kako onda uopće dati pravi savjet?

Pročitajte više