Najvažnije fraze kojima biste trebali učiti svoje dijete od malih nogu

Foto: Pexels

KAO roditelji želimo odgajati dobru djecu - onu koja su znatiželjna, samouvjerena, empatična, otporna i puna poštovanja. Ono što govorimo svojoj djeci ili pred svojom djecom, način na koji to govorimo i ponašanje koje modeliramo pomažu u oblikovanju ljudi koji će postati.

Stručnjaci su za HuffPost podijelili neke od najvažnijih fraza kojima možemo učiti našu djecu od malih nogu. Mnoge od njih su jednostavne, ali imaju iznenađujuće velik utjecaj na dječje sposobnosti da napreduju, rekla je psihologinja Michele Borba, autorica knjige Thrivers: The Surprising Reasons Why Some Kids Struggle and Others Shine.

"Ne postoji glupo pitanje."

Mala djeca vole postavljati pitanja, ponekad bez prestanka. Njihova radoznalost je velika, ali može biti iscrpljujuća za roditelje i skrbnike. 

"Ponekad nenamjerno odvratimo radoznalost naše djece jer to može biti neodoljivo. Ali poučavanje naše djece da nema ništa loše u tome da su znatiželjna, pa čak i da ih naučimo kako tražiti odgovore od drugih, može biti korisna osobina koju treba razvijati kod djece od rane dobi", rekla je psihoterapeutkinja Mercedes Samudio.

Poticanje radoznalosti i pomaganje djeci da se osjećaju dovoljno samopouzdano da progovore kada nisu sigurna u nešto će im dobro služiti u godinama koje dolaze.

"Ja to mogu!"

Psihologinja sa Stanforda Carol Dweck opisuje uvjerenje da se talent može razviti uz naporan rad, odlučnost i pomoć drugih.

Fraze poput "Ja to mogu!" mogu pomoći djeci da se osjećaju sigurnije dok pokušavaju nove i teške stvari. Michele Borba preporučuje da potaknete svoje dijete da koristi takvu frazu kako bi ojačalo vjeru u sebe kada se pojave izazovi.

"Otporna djeca su uporna. Ne odustaju i ne čekaju da budu spašena", dodala je.

"Bok, moje ime je X. Koje je tvoje?"

Pandemija koronavirusa ograničila je djeci prilike za druženje s vršnjacima. Sada djecu ponovo možemo potaknuti da izađu i predstave se te možda steknu novog prijatelja. 

"Dvije godine fizičkog distanciranja uzrokovala su da mnoga djeca postanu socijalno tjeskobna. Nisu vježbala svoje društvene vještine i treba im poticaj", ističe Borba.

"U redu je griješiti. Samo budi iskren/a o tome."

Greške su neizbježan dio života. Kada tome učimo djecu, šaljemo poruku da je ljudski zabrljati. Važno je kako rješavamo te greške. 

"Iskrenost je osobina koju roditelji žele njegovati kod svoje djece. Od malih nogu možemo učiti djecu da je najbolji način za razvijanje poštenja podržavanje kada učine pogreške. Tako ih udaljavamo od laganja."

"Hvala."

Zahvalnost je naučeno ponašanje. Naša je dužnost pomoći svojoj djeci usaditi važnost zahvalnosti za ono što imamo - i to izražavati. Istraživanja su pokazala da je prakticiranje zahvalnosti snažno i dosljedno povezano s većom srećom, kao i boljim zdravljem i odnosima.

Važno je da djeca vide da ste im zahvalni što su vam pomogla ili da i vi cijenite druge u svom svakodnevnom životu.

"Djeca gledaju i slušaju u svakom trenutku - i kad ste u trgovini ili kad ih dovodite u školu. Pokažite njima i drugima zahvalnost i potaknut ćete dijete da to poželi prenijeti dalje", smatra Amy McCready, osnivačica Positive Parenting Solutionsa.

"Bit će u redu."

Pomaganje djeci da nauče ostati optimistični u teškim trenucima može ih staviti u bolju poziciju da prebrode životne izazove. Zato su moćne fraze "Bit će u redu", "Proći će" ili "Stvari će biti bolje".

"Naučimo djecu jednostavnim izjavama kako bi održala nadu i optimizam", rekla je Borba.

Istraživanja pokazuju da su optimisti, koji vjeruju da mogu postići uspjeh, zapravo sposobniji za to. Manje je vjerojatno da će imati depresiju, bit će manje bolesni, imat će dulje veze i dulje živjeti.

Naučite svoje dijete da ima moć percipirati neuspjehe na bilo koji način. Podsjetite ih da su mnogi problemi privremeni i često nije u njihovoj moći da ih poprave ili barem poboljšaju.

Pročitajte više