Nakon smrti supruge odlučio je pomoći drugim majkama u borbi s istim problemom

Foto: Facebook

NAKON traumatičnog porođaja i trenutka u kojem njena tek rođena djevojčica nije odmah počela samostalno disati, Alexis D'Achille je postala potpuno neprepoznatljiva. Kako je njen suprug Steven D’Achille ispričao, trauma je ostavila trag na njoj i činilo se kao da se preko noći promijenila. Odjednom je njegova vesela i nasmijana supruga postala umorna i tužna.

"Bio je to početak kraja", ispričao je Steven u razgovoru za Today Parents.

Ništa bolje nije bilo ni kada su došli kući. Alexis se borila s brojnim izazovima majčinstva, a njihova kći Adriana je često plakala. Sve je to dodatno pogoršalo situaciju.

"Alexis bi stalno plakala i govorila da ona to ne može. Ponekad bi je pronašao na dnu ormara, na podu, s crvenim i uplakanim očima", prisjetio se Steven.

Ipak, njegova supruga je bila svjesna kako nije riječ o uobičajenom ponašanju te je odlučila potražiti stručnu pomoć. No liječnici su ih uvjeravali da je riječ o takozvanom "baby bluesu", odnosno postporođajnoj tuzi koja se kod nekih žena javlja u prvim tjednima nakon porođaja te da će se Alexis uskoro početi osjećati bolje. Unatoč njihovim tvrdnjama, stvari nisu postajale bolje, a bračni par je potražio drugo mišljenje u čak sedam različitih bolnica. Odgovor je u svakoj od njih bio isti.

Nakon nekog vremena Steven je saznao da njegova supruga boluje od postporođajne psihoze koja je poprilično rijetka, a javlja se kod 0,1 do 0,2 posto žena u prva četiri tjedna nakon porođaja. Manifestira se paranojom i halucinacijama te je u takvim slučajevima potrebna hitna medicinska pomoć i hospitalizacija. Sve to je u njihovom slučaju potpuno izostalo.

Umjesto konkretne pomoći, njen liječnik joj je udvostručio dozu lijekova koji su trebali popraviti situaciju, ali su napravili potpuno suprotno. Novopečena majka je priznala kako joj se čini da nakon terapije dobiva još strašnije, suicidalne misli. U listopadu 2013. godine o svemu je obavijestila i svog liječnika. Još jednom je pomoć izostala.

"Liječnik me povukao na stranu i rekao mi da će ona biti dobro. Ne mogu vjerovati da sam bio toliko glup da ga poslušam", ispričao je Steven.

Svega mjesec dana kasnije njegova je supruga počinila samoubojstvo.

"Čuo sam bebu kako histerično plače. Srce mi je užasno lupalo, znao sam da se nešto strašno dogodilo", prisjetio se trenutka kada se probudio i shvatio da njegove supruge nema u krevetu.

Hitna pomoć je stigla, reanimirali su je, ali je nakon dva dana preminula u bolnici. 

Iako se i sam još uvijek nije naučio nositi s gubitkom, odlučio se posvetiti stvaranju promjena u njezi postporođajnog mentalnog zdravlja kako ni jedna druga obitelj više nikada ne bi doživjela ovakvu tragediju. Zato je osnovao neprofitnu organizaciju "The Alexis Joy Foundation" te je udružio snage sa zdravstvenom organizacijom iz Pittsburgha kako bi osnovali novu vrstu institucije "Alexis Joy D'Achille Centar za perinatalno mentalno zdravlje".

Kako je objasnio, ovaj centar ima drugačiji pristup perinatalnom i postpartalnom mentalnom zdravlju pružajući dvije razine skrbi. Postoji ambulantni terapeutski program u kojem se žene tjedno sastaju s terapeutom. Ali postoji i intenzivan program koji uključuje trosatne sesije tri dana u tjednu i uključuje interakciju majke i djeteta. Upravo dio u koji su uključena i djeca smatraju najvažnijim za potpuno ozdravljenje majki.

"Razmišljam o životima koje ova djeca dobivaju, o normalnim životima, i to zbog usluga koje nudimo", iskreno je rekao Steven te zaključio kako vjeruje da bi njegova supruga bila ponosna na sve što je učinio.

Pročitajte više