Naučiti bebu plivati prije nego je uopće prohodala lakše je nego što mislite

Foto: 123rf

BEBE i voda savršen su spoj, zar ne? U vodi su bili tolike mjesece, pogotovo ako pričamo o bebama koje još nisu naučile ni hodati i koje su praktički tek "nedavno" izašle iz vode. 
 
Bebe imaju instinkt za vodu, pa tako logično i za plivanje no, taj se instinkt s vremenom gubi, djeca postaju manje opuštena, hvata ih panika, jer postaju svjesni da u dubljoj vodi gube sigurno tlo pod nogama.

Zato djeca koja više nisu bebe teže nauče plivati (u toj dobi), odnosno - ne pokazuju baš želju za učenjem.
 
Logično, strah je taj koji im ne da da probaju. Strah i navika na plivalice koje ih drže iznad vode, s kojima mogu skakati i uživati do mile volje. No, naučiti malu djecu plivanju zapravo je lako. Što su manja to je i lakše. I to nije pitanje samo napretka djeteta.

To je važno pitanje njihove sigurnosti posebno ako idete na ljetovanje gdje će vaše malo nestašno dijete stalno biti negdje na rubu vode. Zamislite tu sigurnost da znate da vaše dijete, ako slučajno i upadne u dublju vodu, može normalno izroniti i održati se na vodi. A to je najvažnije!
 
Održavanje na vodi bez panike, jer panika svakog od nas tjera na mlataranje bez veze, zbog čega nam tijelo nije opušteno i počinje tonuti unatoč silama koje naše ruke i noge, ako ne znamo plivati, troše bez plana i programa. 


Prvi korak koji beba mora steći (sjetiti se!), kažu stručnjaci Navy Seals-a, jest da se osjeća opušteno i ugodno ispod vode. Nije lako na prvu zamisliti da dijete pustite da potone i provede nešto vremena pod vodom, ali taj je korak najvažniji. A možete ga izvježbati na ovaj vrlo zabavan način. 

Kako kaže ekipa američkog Navy Seals-a: brojite do 3, udahnite dovoljno zraka te ga potom pušite djetetu u lice (dok ga držite iznad vode). Dijete će instinktivno zadržati dah te ga povucite pod vodu na sekundu-dvije i potom uz svoj veliki ohrabrujući osmjeh dignite iznad vode. Bebe neće ni biti svjesna što ju je snašlo, jer neće imati potrebu za onim paničnim udahom, a realno, svaki čovjek može bez problema ne disati nekoliko sekundi. Važno je da pritom ne podlegnete vlastitoj panici, da ne pokažete djetetu ništa osim svog velikog osmjeha, jer će tada dijete to shvatiti kao igru. Nakon što ste istu radnju ponovili nekoliko puta, i beba i vi bit ćete spremni na malo duži boravak pod vodom pa u lekciju uključite i partnera i dodavajte se s vašom veselom plivalicom pod vodom. Vidjet ćete, bebe će se vrlo brzo naviknuti na boravak pod vodom, gledat će i neće imati potrebu da udahnu, a što je beba manja (mlađa od šest mjeseci), pod vodom će instinktivno krenuti pomicati ruke i noge za plivanje. Što je beba starija više ćete je morati učiti tim pokretima, s time da već malo veće bebe neće biti baš toliko dobro opuštene ni pod vodom. Ali lijeka ima.
 
Za početak beba treba steći sigurnost plutajući na leđima. To možete postići tako da bebina glava u tom položaju na leđima bude oslonjena na vaše rame. Tako će steći sigurnost da se opusti koliko treba, a kada jednom shvati da može plutati bez opasnosti, vaša će beba postati sigurna i za daljnji korak - plivanje na trbuhu. 


To je najlakše raditi u dvoje, ali može i jedna osoba tako da beba pluta na leđima, a vi joj pomičete ruke i noge u zamahe. Nakon što to svlada, a bebe to uglavnom brzo svladaju, okrenite je na trbuh, držite pod trbuhom i vozite ih kroz vodu. A još je bolje ako im u vodu, oko njih stavite igračke pa dijete, dok ga vi držite pod trbuhom, pokušava doći do igračaka. Tako će imitirati pokrete plivanja, željeti će doći do nje, dok vi polako spuštate ruku pod vodom. 
 
Kao i sve što se tiče učenja djece, ni plivanje neće savladati u pet minuta, ali ako ćete imati strpljenja dan, dva, tri, vaša će beba postati plivač. Naravno da se nećete micati od nje, posebno ne u početku, ali kada jednom ovladaju vodom, nikada neće više zaboraviti da je boravak u vodi siguran i zabavan. Bez panike. Samo opušteno. 

 
 

Pročitajte više