Ne treba vam helij da bi napravili leteće balone - i ovako će biti skroz dobri!

Foto: 123rf/Pinterest

KOLIKO li vam je puta vaše dijete poželjelo da i najobičniji balon onako leti u nebo kao oni koje su mama i tata (onako skupo) platili? Napuhani balon je djeci jako zabavan, ali, priznajemo, zabavniji je kada je na špagici i kada balon ne pada na pod nego lijepo lebdi zrakom. 

A znate li da se takav balon lako može napraviti i kod kuće? Bez helija! Samo s nekoliko namirnica koje vrlo vjerojatno i sada imate u svojoj kuhinji. Doduše, moramo vas malo ražalostiti - ovakvi "home made no helij, ali kao helij baloni", neće lebdjedi kao pravi, ali će se 100 posto moći zalijepiti za strop i biti ukrasna dekoracija koja će izdržati i do nekoliko sati "lebdenja". 

Treba vam: 

Nekoliko balona 

Prazna plastična boca od 1l ili 1,5 l

Lijevak

Ocat 

Soda bikarbona

Priprema 

Napunite 1/3 boce octom. U balon uz pomoć lijevka stavite 2-3 čajne žlice sode bikarbone te pažljivo da se soda ne isipa nataknite balon na grlo boce i reakcija će uskoro uslijediti. Balon će se puniti ugljičnim dioksidom kojeg će otpuštati soda bikarbona u kombinaciji s octom. Kada se balon napuni dioksidom, klasično ga zavežite, dodajte mu špagicu i potom balon za strop zalijepite uz pomoć statičkog elektriciteta tako što ste balon prije natrljali ili u materijal koji će dati elektricitet ili, ma znate - malo ga natrljate po svojoj kosi. 

Tako zalijepljen balon na stropu će biti barem pet sati - dovoljno za savršen i šaren dječji rođendan bez bojazni da će padati na tlo. 

Pročitajte više