Ne možete natjerati dijete da vas sluša? Probajte koristiti pozitivne posljedice

Foto: Pexels

Roditeljstvo može biti teško čak i kad djeca slušaju, a strpljenja može brzo ponestati, osobito do kraja dana. Stoga su roditeljima kazne vjerojatno poznata metoda kojom mogu natjerati djecu da slušaju. Ali, postoji način da se ista poanta prenese bez korištenja negativne konotacije: preoblikovanje prijetnje u pozitivnu posljedicu. Stručnjakinja for roditeljstvo i majka četvero djece, Ralphie Jacobs, na Instagramu je podijelila ovaj koncept.

"Vrlo je prirodno da roditelji koriste prijetnje oduzimanjem stvari kako bi motivirali djecu. Ipak, korištenje pozitivnih posljedica daleko više doprinosi životu djeteta", rekla je Jacobs u viralnom videu.

Zatim je objasnila kako to izgleda u praksi. Na primjer, umjesto da djeci kažemo: "Ako se ne smiriš, onda odlazimo!", možemo reći: "Ako se možeš smiriti, onda ćemo još malo ostati i igrati se."

Ove dvije fraze znače istu stvar, ali kada to postavimo kao pozitivnu posljedicu, naša djeca čuju ono što mogu, umjesto onoga što ne mogu. Poticanjem dobrog ponašanja, umjesto osuđivanja lošeg, djeca će se osjećati sigurno i povezano s nama kao roditeljima te je vjerojatnije da će nas slušati.

Pročitajte više