Necijepljeni otac iz Kanade izgubio pravo da viđa svoje dijete

Foto: Profimedia

OTAC Kanađanin koji nije cijepljen protiv covida-19 privremeno je izgubio pravo da viđa svoje 12-godišnje dijete. Sudac je presudio da njegovi posjeti "nisu u najboljem interesu djeteta", prenosi BBC.

Odluka je uslijedila nakon zahtjeva oca da produži vrijeme posjeta tijekom praznika. "Ova presuda je prva kojom se roditelju oduzimaju prava pristupa zbog imunizacije", rekao je stručnjak za obiteljsko pravo za list Le Devoir. Odluka suca, donesena krajem prošlog mjeseca u pokrajini Quebec, suspendira ocu pravo na posjete do veljače, osim ako se odluči cijepiti.

Majka, koja se usprotivila očevom prvobitnom zahtjevu da mu se produži vrijeme posjeta, rekla je sudu da je nedavno otkrila da nije cijepljen, kao i da objavama na društvenim mrežama jasno pokazuje da se protivi cjepivima. Majka živi s partnerom i još dvoje djece koja su premlada za cijepljenje.

Sudac je zaključio da "nije u najboljem interesu djeteta da ima kontakt s ocem" zbog nedavnog porasta broja slučajeva zaraze koronavirusom u Quebecu.

Quebec, koji je zabilježio najveći broj smrtnih slučajeva povezanih s covidom u Kanadi, najavio je ranije ovog tjedna da će uvesti porez za stanovnike koji nisu cijepljeni protiv covida-19. Iako je gotovo 90 posto stanovnika Quebeca cijepljeno, oni čine gotovo trećinu svih bolničkih slučajeva.

Pročitajte više